V sredo potrjenih 860 novih okužb. Krek: Posavska regija in jugovzhodna Slovenija ostajata še en teden v rumeni fazi

M.R.
11.03.2021 10:10
V sredo je bilo ob 5786 opravljenih PCR testih potrjenih 860 novih okužb s koronavirusom. Delež pozitivnih testov je bil 14,9-odstoten, opravljenih pa je bilo tudi 25.741 hitrih antigenskih testov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Testiranje v Slovenj Gradcu
Nejc Strojnik

V bolnišnicah je bilo včeraj 453 bolnikov s covid-19, od tega jih je 90 na oddelkih za intenzivno nego. Umrlo je 10 pacientov, je tvitnila vlada. V zadnjih sedmih dneh je bilo v povprečju dnevno potrjenih 705 okužb, po včerajšnjih podatkih je 7-dnevno povprečje znaša 728. 

Med občinami po včeraj potrjenih okužbah po besedah vladne govorke za covid-19 Maje Bratuša izstopajo Ajdovščina (16), Nova Gorica (26), Vipava (13), Celje (24), Velenje (17), Žalec (16), Domžale (19), Koper (13), Piran (12). V Ljubljani je bilo včeraj potrjenih 88 novih okužb, v Mariboru pa 37.

V zadnjih 14 dneh je bilo potrjenih 496 okužb na 100.000 prebivalcev. 

Na spletni strani Covid-19 sledilnik so še zapisali, da je bilo včeraj v državi aktivnih 10.468 okužb s koronavirusom. 

Krek: Nismo še izven epidemije

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek (NIJZ) je opozoril, da je trend širjenja novega koronavirusa v svetu v porastu, poleg tega pa po njegovih besedah tudi Evropa drsi v nov epidemični val. V 16 državah Evropske unije število okužb narašča. Situacija se v Evropi poslabšuje predvsem zaradi treh novih sevov virusa, ki so hitreje nalezljivi.

Krek pravi, da je sedemdnevno povprečje števila dnevno potrjenih okužb še vedno zelo visoko. "Nikakor še nismo izven epidemije, smo še globoko v epidemiji in se moramo še zelo zelo potruditi, da bomo iz nje prišli," je poudaril. 

Dodal je, da sedemdnevna pojavnost trenutno stagnira, podobno kot se je to dogajalo novembra, ko je stagnaciji sledil porast širjenja okužb. "Bojimo se, da bomo zdaj šli ponovno iz te stagnacije v nov vrh. Zato je zelo pomembno, da vztrajamo pri ukrepih, da smo še bolj pozorni na vse ukrepe in na ta način zmanjšujemo prenos virusa," je poudaril.

Če se bo stanje v obalno-kraški regiji do prihodnjega tedna vidno izboljšalo, bo v naslednjem tednu vlada na seji tudi to regijo premaknila v oranžno fazo. Krek je še dejal, da je bilo pretekli teden na vladi dogovorjeno, da se posavska regija in jugovzhodna Slovenija premakneta v rumeno fazo, s tem pa so se v ponedeljek odprli tudi lokali. Odprtje je poskusno in bo trajalo 14 dni, je povedal. "Zato, da bomo lahko merili ta efekt, ali se je kaj spremenilo ali se ni," je pojasnil. 

Krek je tudi pojasnil, kako epidemiologi sledijo okužbam z drugimi sevi. Rezultati analize so po njegovih besedah znani šele v osmih do desetih dneh po odvzemu brisa. Takrat okuženi ni več okužen, pravi Krek in dodaja, da  zato skušajo takrat, ko dobijo rezultat analize, preveriti, ali so okuženi stiki okuženega. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta