V Sloveniji potrjenih 24 okužb, že tretji dan zapored ena smrtna žrtev, samo hrastniškem domu aktivnih 25 okužb

STA, M.R.
21.07.2020 10:13

Včeraj je bilo v Sloveniji opravljenih 914 testov okužb na novi koronavirus, od tega jih je bilo 24 pozitivnih. Umrl je en pacient s covid-19, v bolnišnicah pa je 22 bolnikov s to boleznijo. Trije med njimi so nameščeni na oddelku za intenzivno nego. Včeraj so iz bolnišnic sicer odpustili dva pacienta s to boleznijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

V zadnjih treh dneh je za posledicami okužbe z novim koronavirusom vsak dan umrl po en pacient. Pred tem pa daljše obdobje ta bolezen ni terjala žrtev v Sloveniji. Skupno je zdaj zaradi okužbe z novim koronavirusom umrlo 114 ljudi.
Glede na podatke sledilnika covid-19 je bilo šest primerov včeraj potrjenih v Hrastniku, po dva primera sta bila potrjena v Ljubljani in Trbovljah, po en primer pa so potrdili v Velenju, Kranju, Zagorju ob Savi, Kočevju, Pivki, Radovljici, Črenšovcih, Postojni, Svetem Juriju ob Ščavnici, Kanalu, Lukovici, Naklem, Novem mestu in Šmartnem pri Litiji. 
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1285485260352954370{/twitter}
Skupno pri nas 238 aktivnih primerov
Kot je na vladni novinarski konferenci pojasnila Nuška Čakš Jager z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), je v Sloveniji skupno 238 aktivnih primerov okužb z novim koronavirusom.
V državi je več žarišč, od tega se jih nekaj počasi zapira. Največji skupek je trenutno v Hrastniku z registriranimi 45 okuženimi, pri čemer je Čakš Jagrova pojasnila, da sicer vsi oboleli niso iz Hrastnika, so pa vsi vezani na isti dogodek.
Po njenih besedah so z ukrepi na mejah število vnesenih primerov uspeli znižati, virus pa se širi na zabavah, srečanjih, porokah, tudi v podjetjih. Nekaj več potrjenih primerov zaznavajo tudi med zdravstvenimi delavci in v domovih za starejše.
Glede na podatke Sledilnika covid-19 so okužbo v ponedeljek potrdili pri desetih oskrbovancih domov za starejše občane in pri dveh zaposlenih v domu.
Tudi Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKC) kot problematično ocenjuje predvsem širjenje virusa v državi. Virus se je, tako kažejo podatki iz ponedeljka, razširil v štiri nove občine, "kar nakazuje, da smo daleč od tega, da bi imeli vse pod nadzorom," je poudarila Logarjeva.
Po besedah Logarjeve je vedno več obolelih v starostni skupini, kjer je mogoče pričakovati težji potek bolezni. Med 24 novimi okužbami, ki so jih potrdili v ponedeljek, je tako po besedah Logarjeve devet mlajših in 15 starejših, pri katerih je večja verjetnost, da bo potek bolezni težji in bodo potrebovali hospitalizacijo. Povprečna starost hospitaliziranih bolnikov je 60 let, je še pojasnila Logarjeva.
Čakš Jagrova je ob tem navedla, da podatki kažejo, da se virus večinoma širi lokalno, znotraj države, med 104 novimi potrjenimi primeri v prejšnjem tednu sta bila le dva vnesena. Dodala je, da se epidemiologi ukvarjajo s številnimi kontakti tistih, pri katerih je bila potrjena okužba.
"Ves čas se gibljemo navzgor in navzdol, preko vikendov opažamo rahle upade števila primerov, a tudi upade v številu testiranj, pa vendarle se vzpenjamo," je trend povzela Čakš Jagrova. Ocenila je, da prihajamo "do tiste kritične meje, kjer epidemiološka služba s svojimi kapacitetami do neke mere še obvladuje in deluje v smislu preprečevanja širjenja virusa".
Ob tem je ponovno pozvala k spoštovanju ukrepa karantene in samoizolacije. Državljane, s katerimi stopijo v stik epidemiologi, je pozvala tudi k odkritosrčnosti in jasnemu pristopu podajanju podatkov o njihovih kontaktih, saj je le na tej podlagi mogoče zajeziti širjenje okužb.
Kot je dejala, znotraj karantene veliko ljudi tudi zboli. Med 7. in 20. julijem so okužbo potrdili pri 49 osebah, ki jim je bila odrejena karantena. Brez tega celotna veriga prenosa ne bi bila prekinjena, je opozorila.
Zdravstveni inšpektorat je do zdaj opravil okoli 6000 nadzorov spoštovanja karantene in 260 nadzorov po gostinskih lokalih. Kot je ugotovitve inšpektorata povzela namestnica vladnega govorca Špela Horjak, se posamezniki in lastniki lokalov navodil NIJZ In karantenskih odločb vedno bolj držijo. V ponedeljek je začel veljati tudi nov odlok, po katerem so za vročanje odločb o karanteni zadolženi policisti. Na mejnih prehodih so jih v ponedeljek vročili 297.
V svetu je sicer že skoraj 14,5 milijona potrjenih primerov okuženih, v Evropi 1,6 milijona potrjenih primerov.

V Domu starejših Hrastnik 11 novih primerov okužbe z novim koronavirusom

V Domu starejših Hrastnik so v ponedeljek potrdili 11 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Trenutno število okuženih v domu je tako 18 oskrbovancev, kar je 10 več kot v nedeljo, število okuženih zaposlenih pa je poraslo za enega na sedem, so danes sporočili s hrastniške občine.
Zaradi razmer v domu se bodo danes na sestanku sestali župan Hrastnika Marko Funkl, direktor Doma starejših Hrastnik Drago Kopušar, predstavniki ministrstva za zdravje in ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).
Na hrastniški občini pa vse znova prosijo, da upoštevajo ukrepe NIJZ, saj bodo le tako lahko skupaj omejili rast števila okuženih.
Za uporabnike občinskih storitev ni več mogoč dostop do zaprtih prostorov, kot so pisarne, avle, hodniki, stopnišča in drugi skupni objekti. Dostop je dovoljen zgolj po predhodni najavi in v nujnih primerih. Najaviti se je možno po telefonu na telefonski številki 03 56 54 360, pisno na naslov Občina Hrastnik, Pot Vitka Paviča 5, 1430 Hrastnik ali po elektronski pošti na naslov obcina.hrastnik@hrastnik.si.
Vse naročene stranke bodo napotili na čakanje pred stavbo in jih bodo v skladu s predhodnim telefonskim, elektronskim ali pisnim naročilom posamično vabili v prostore na način, da se zagotovi povečana varnost.
Vstop v knjižnico Antona Sovreta je zaradi trenutnih razmer od četrtka onemogočen, prav tako na voljo nista e-učilnica in čitalnica. Knjižnica bo še vedno odprta po poletnem urniku, vendar pa samo za vračilo in prevzem vnaprej naročenega gradiva, ki čaka na uporabnika.
Do nadaljnjega Mladinski center Hrastnik zapira vrata za vse obiskovalce. Vse aktivnosti in počitniške dejavnosti pa so odpovedane.
V Hrastniku se je sicer v minulih dneh mudila tudi zdravstvena inšpekcija, ki je preverjala stanje v gostinskih lokalih.
V Varstveno delovnem centru (VDC) Zagorje ob Savi so medtem dobili rezultate drugega brisa stanovalke, ki je zaradi stika z okuženo osebo na domači zabavi na prostem morala biti v karanteni. Ker je bil izvid brisa negativen, se je stanovalka že vrnila v enoto bivanja Podvelnerji, so sporočili iz zavoda. Ob tem so opomnili, da so za delo v sivi coni morali za 14 dni vpoklicati zaposlene na dopustih in pristojne ponovno pozvali k čimprejšnji rešitvi prostorske in kadrovske problematike sivih in rdečih con v socialnovarstvenih zavodih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta