Evropski svet o pomoči gospodarstvu: Maraton z etapno zmago "varčnih"

Darja Kocbek Darja Kocbek
20.07.2020 21:00

Samooklicane varčne članice EU so v pogajanjih v Bruslju očitno dosegle, da bo iz sklada za okrevanje gospodarstva za nepovratna sredstva na voljo manj kot 400 milijard evrov, to je 390 milijard.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik Evropskega sveta Charles Michel v pogovoru z vzhodnoevropskimi voditelji. "Zadnji koraki so vselej najtežji," je dejal.
Pool

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je zvečer za nadaljevanje zasedanja voditeljev članic EU v Bruslju pripravil nov pogajalski predlog, ki krovni obseg sklada za okrevanje Evrope po pandemiji covida-19 ohranja pri 750 milijardah evrov. Za nepovratna sredstva je predvidenih 390 milijard, za posojila pa 360 milijard evrov. Po informacijah nemškega Spiegla so o tem znesku voditelji zvečer že dosegli dogovor, a veliko vprašanj je do zaključka redakcije še bilo odprtih.
Preden je dal pogajalski predlog na mizo, je Michel dejal, da so zadnji koraki vselej najtežji, je poročala STA, so pa voditelji članic EU danes prihajali na vrh EU bolj optimistični kot prve tri dni. Nemška kanclerka Angela Merkel je dejala, da so na dolgih nočnih pogajanjih oblikovali okvir za možen dogovor, to je napredek. Izpostavila je, da so pogajanja izjemno težka, a da izjemne razmere terjajo izjemne odzive. Francoski predsednik Emmanuel Macron je ocenil, da obstaja upanje na kompromis, a obenem izpostavil, da ostaja izjemno previden. Previdno optimističen je bil tudi predsednik italijanske vlade Giuseppe Conte.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta