V denarnice še zadnja dva nova evrska bankovca

Jelka Zupanič
27.05.2019 18:12

Že jutri boste lahko plačevali tudi z novima bankovcema za 100 in 200 evrov. Prenova bankovcev za 5,10, 20 in 50 evrov je s tem končana. Prinesla je bolje zaščiten denar, ponarejanja je manj

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gregor Miklavčič, direktor oddelka za gotovinsko poslovanje v Banki Slovenije, je predstavil prenovljena bankovca za 100 in 200 evrov, ki sta dobila z novo podobo tudi boljšo zaščito.
Robert Balen

Okoli 340 milijonov Evropejcev bo začelo jutri plačevati še z novima bankovca za 100 in 200 evrov, ki bosta sobivala s starimi, dokler ne bosta zaradi izrabe postopoma izginila iz obtoka. To sta zadnja dva bankovca iz nove serije Evropa, ki sta dobila z novo podobo tudi boljšo zaščito, da bi bila za ponarejevalce še trši oreh. Stotak je namreč med njimi tretji najbolj priljubljen ponarejevalski izziv, še raje ponarejajo le bankovca za 20 in 50 evrov. Nova najvišja evrska bankovca sta zaradi dodatne zaščite tako še bolj varna.

Nova zaščita trši oreh za ponarejevalce

Sicer pa se je serija Evropa, s katero so začeli prenavljati evrske bankovce leta 2013, kar izkazala. Metoda preprostega preverjanja bankovcev z otipom-pregledom-nagibom je obrodila sadove. V šestih letih so odkrili manj ponaredkov. Direktor oddelka za gotovinsko poslovanje v Banki Slovenije Gregor Miklavčič je zadovoljen, da je po zamenjavi večine dvajsetakov in petdesetakov ponarejanja manj, vendar si ne dela utvar, da bi lahko ponarejanje bankovcev izkoreninili.

Med Slovenci čislana gotovina

Evro smo Slovenci dobili 1. januarja 2007 in je imel takrat podobo, ki na njo še kdaj pa kdaj naletimo pri starem petdesetaku. Koliko kav smo si lahko takrat kupili za 100 evrov in koliko danes, Miklavčič ni mogel stresti iz rokava, zagotovo pa v začetku uporabe evra več kot danes. Počasi se vračajo v Banko Slovenije tudi pred časom ukinjeni 500-evrski bankovci. Doslej so jih umaknili iz obtoka okoli deset odstotkov, gotovino nadomeščajo z bankovci za 100 in 200 evrov. "Ljudje so racionalni in petstotaka ne zamenjujejo za vsako ceno," jih je pohvalil Miklavčič. S petstotakom lahko še naprej plačujemo, le tiskajo ga v večini evropskih držav ne več. In kjer lahko izbiramo, je na Slovenskem plačevanje z gotovino še kar bolj priljubljeno od plačevanja s karticami. Miklavčič je povedal, da je po zadnji raziskavi ECB v Sloveniji "še vedno 80 odstotkov gotovinskih transakcij v količinskem smislu, v vrednostnem pa 68 odstotkov, pri čemer so zajete samo transakcije na prodajnih mestih, v trgovinah, poslovalnicah, bifejih, restavracijah".

Cent in dva centa za zdaj ostajata

Kakšna usoda čaka bakrena kovanca za 1 in 2 centa, o katerih ukinitvi so razmišljali že pred leti, pa se zaradi bojazni (zlasti v Nemčiji) pred višanjem cen še kar držita? Načeloma še zmeraj razmišljajo o tem, da ju ne bi več kovali, četudi se ekonomsko posel še izide in za zdaj cent s svojo vrednostjo še pokriva stroške kovanja. "Akcijskega načrta, kdaj bi začeli zaokroževati zneske na pet centov, še nimamo. A mislim, da se bo to slej ali prej zgodilo, saj cene rastejo, ne morem pa reči, kdaj, niti, kako zelo hitro. V kakšnem letu zagotovo ne, saj za zdaj ni bila o tem sprejeta še nobena odločitev," je povedal za naše bralce Gregor Miklavčič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta