Ustrezno zavarovanje osebnih podatkov? Za Štefaneca lahko delate tudi iz tujine

Aleš Kocjan
11.01.2019 10:48

Predsednik KPK omogočil uslužbenki delo od doma iz sosednje države. Na vprašanja, kako je zagotovil ustrezno zavarovanje občutljivih podatkov, nismo dobili odgovorov navkljub želji po čim večji transparentnosti komisije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boris Štefanec
Nataša Juhnov

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Boris Štefanec pogosto preseneti s praksami, ki jih tej instituciji ne bi pripisali. Nedavno je uslužbence komisije vznemirila njegova odločitev, s katero je odobril uslužbenki na zadolžitvi nadzornice nasprotja interesov (ime hranimo v uredništvu, op. p.) delo od doma, in to iz avstrijskega Celovca. Odobritev je problematična z več vidikov. Gre namreč zato, da ima nadzornica nasprotja interesov opravka z občutljivimi, tudi osebnimi ali celo zaupnimi podatki, ki jih za delo na domu prenaša fizično ali elektronsko v sosednjo državo. "Bi podali prijavo, če bi vedeli, da se vaša prijava vozi po avtocesti, preko mejnega prehoda, pogoste kontrole in izven meja Slovenije in jo lahko nenazadnje bere družinski član? Kako je v primeru prometne nesreče? Ali bo uslužbenka posledično upravičena do bonitete prenosnega telefona in računalnika?" se sprašujejo viri na komisiji.

KPK "v skladu z zakonom"

Predsednik komisije Štefanec je na naša vprašanja ponudil kratek odgovor in ga "v želji po čim večji transparentnosti" objavil kar na spletni strani KPK: "Komisija je v primeru dela na domu ravnala v skladu z veljavno zakonodajo." V to resnično nismo dvomili, ker vemo, da je gospod Štefanec velik legalist, saj nenehno poudarja, da komisija deluje v skladu z ustavo in zakoni. Tudi inšpektorat za delo je potrdil, da jih je komisija s primerom dela na domu v Celovcu seznanila.

Ključno ustrezno zavarovanje osebnih podatkov

Za nekaj pojasnil smo se obrnili še na informacijsko pooblaščenko Mojco Prelesnik, ki pravi, da v primeru prenosa podatkov v Avstrijo ne govorimo o iznosu osebnih podatkov v smislu Evropske uredbe o varstvu osebnih podatkov, ker gre za Evropsko unijo in se torej predvideva enak nivo varstva osebnih podatkov. Drugo, prav tako ključno vprašanje pa je seveda ustrezno zavarovanje osebnih podatkov. "Sicer ni predpisa, ki bi to normativno konkretiziral, kot denimo zakon o tajnih podatkih, ki v odvisnosti od stopnje tajnosti podatka natančno določa, kdaj je zavarovanje zadostno, je pa vsak upravljavec sam dolžan poskrbeti za ustrezno zavarovanje osebnih podatkov," poudarja Prelesnikova: "Sprejeti mora torej ustrezne organizacijske, tehnične in logično-tehnične postopke in ukrepe, s katerimi se zavarujejo osebni podatki, preprečuje nepooblaščeno uničevanje, sprememba ali izguba ter njihova nepooblaščena obdelava."

Mojca Prelesnik, informacijska pooblaščenka: "Vsak upravljavec osebnih podatkov mora poskrbeti za ustrezno varovanje prostorov, opreme, sistemske programske opreme."
Tit Košir
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta