Ustavni sodniki zamrznili člen interventnega zakona, ki je zdravnikom in zobozdravnikom dvignil plačni strop, odzval se je Janša

Va, U.M., A.L., STA
11.02.2022 14:17

PKP 10 po prepričanju nezdravniških sindikalistov ne odpravlja posledic epidemije, temveč v resnici reformira sistem plač v javnem sektorju samo za zdravnike, in to brez socialnega dialoga ter brez možnosti referenduma.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Ustavno sodišče je na zahtevo vodij sindikalistov (kot civilistov) Branimirja Štruklja, Lidije Jerkič, Petra Majcna, Jakoba K. Počivavška in Evelin Vesenjak do končne odločitve zadržalo izvajanje 48. člena zakona o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic covida-19, tako imenovanega PKP10, in bo takoj nadaljevalo odločanje, so sporočili z ustavnega sodišča.

Pritožniki so trdili, da sporni člen ni povezan z odpravo posledic epidemije in zato ne sodi v interventni zakon, temveč gre v resnici za reformo plačnega sistema (samo) za zdravnike, kar je sicer cilj sindikata Fides. Državni zbor zato po njihovem ne bi bil smel sprejeti sklepa o nedopustnosti referenduma o zakonu.

Kaj to pomeni v praksi? Sporni člen je določil, da je za plačno podskupino zdravnikov in zobozdravnikov za obdobje do 31. decembra 2022 mogoče doseči največ 63. plačilni razred. Kar je takoj povzročilo nemir v drugih sindikatih, ki so v tem prepoznali spreminjanje temeljnih načel sistema plač v javnem sektorju. 

Zdaj je torej ta začasni dvig plačnega platoja samo za zdravnike in zobozdravnike začasno zamrznjen in predsednik vlade Janez Janša se je takoj odzval, češ da ustavno sodišče politizira, PKP10 pa da je vsaj začasno omogočil napredovanje najbolj sposobnih zdravnikov specialistov.

Ustavno sodišče pa je opozorilo prav to, da bi namreč lahko izpodbijani člen mimo socialnega dialoga v končni posledici pomenil zvišanje osnovnih plač zdravnikov in zobozdravnikov tudi neodvisno od njihove obremenjenosti zaradi epidemije. Če bi se kasneje izkazalo, da je 48. člen zakona o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic covida-19 protiustaven in bi ga ustavno sodišče razveljavilo, pa za nazaj ne bi bilo mogoče zahtevati vračila preveč izplačanih plač, saj bi bile v vmesnem času že določene v skladu z zakonom in kolektivno pogodbo. S tem pa bi prišlo do nepovratnega oškodovanja javnih sredstev. Prav tako bi bila onemogočena pravica volivcev do referenduma.

Drugače povedano: PKP10 ni pravi način popravljanja plač. Zakonodajalec pa ima kljub začasni zamrznitvi še vedno možnost, da tistim zdravnikom in zobozdravnikom, ki so obremenjeni zaradi zdravljenja bolnikov z boleznijo covid-19, finančno enako kot doslej pomaga z dodatki in s tem vsaj začasno zaustavi morebitne odhode iz javnega zdravstvenega sistema, če ta nevarnost res grozi, piše v sklepu ustavnega sodišča.

Sklep so ustavni sodniki sprejeli s sedmimi glasovi proti dvema. Proti sta glasovala sodnika ddr. Klemen Jaklič in Marko Šorli ter napisala odklonilni ločeni mnenji. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta