Urednik na TV Slovenija zavrača očitke, da je kogarkoli šikaniral: Novinarko sem vljudno vprašal, kdaj bova občevala

MAT
17.03.2023 01:42
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dogajanje na RTV Slovenija ostaja v središču pozornosti domače javnosti. 
Robert Balen

V tem tednu je v javnosti odmevala zgodba, da je policija zoper urednika osrednjih informativnih oddaj Jako Elikana na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani podala kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja šikaniranja na delovnem mestu. Potem ko je Elikan v prvem odzivu za Večer dejal, da gre za izmišljeno zgodbo, ob tem pa je medije obtožil lažnivega poročanja, je na elektronske naslove več medijev in vodilnim funkcionarjem na TV Slovenija danes poslal podrobnejša pojasnila. Elikanovo zgodbo objavljamo v celoti.

"Z ovadbo nisem seznanjen. Domnevno se nanaša na naslednji dogodek iz osrednje redakcije (deska) dnevno-informativnih oddaj TV Slovenija, kjer poteka komunikacija med uredniki in novinarji o pripravi oddaj. Že na jutranjem uredniškem sestanku 22. 11. 2022 je potekala razprava o pomanjkanju komunikacije novinarjev z uredniki kot problemu pri pripravi kakovostnih informativnih vsebin. Ena izmed novinark/voditeljic se je odpravljala na terensko snemanje, ne da bi se pogovorila z mano o pripravi prispevkov za oddaji, ki sem ju urejal. Vljudno sem jo nagovoril: kdaj bova pa midva občevala. Očitno je bilo, da se uporabljena beseda nanaša izključno na komunikacijo, pogovor. Ob prisotnosti več sodelavcev sva se o načrtovanih vsebinah tudi pogovorila. Nihče od tedaj prisotnih ni reagiral na najino komunikacijo. Ko je bila situacija naknadno problematizirana, sem se novinarki/voditeljici tudi opravičil, če je mojo komunikacijo napačno razumela kot dvoumno. Nikogar nisem želel prizadeti," pravi Elikan.

"Uporabljena beseda občevati, ki pri delovanju občil ni neobičajna, je bila pri nadaljnji interpretaciji dogodka iztrgana iz konteksta, zmanipulirana in zlorabljena za politične obračune na Televiziji Slovenija in okoli nje. To razumem kot še eno v vrsti ravnanj, s katerimi del kolektiva nenehno ovira delo, ter kot grob poseg v novinarsko in uredniško avtonomijo in izvajanje političnega pritiska. Primer je odraz okoliščin, ki presegajo mene osebno. Zavračam očitek, da sem kogarkoli šikaniral na delovnem mestu. Komunikacija v redakciji je zaradi narave dela pogosto dinamična, pod časovnimi in drugimi pritiski. Opisan primer je obravnaval Skupni odbor za prepoznavanje in preprečevanje mobinga na RTV Slovenija, ki ni ugotovil kršitev ali nepravilnosti," je zaključil urednik na TV Slovenija, ki se je v Kolodvorsko preselil v lanskem letu in velja za kader blizu v. d. direktorja TV Slovenija Uroša Urbanije. Elikan je v tem času po naših informacijah napredoval za več plačnih razredov, zaposleni pa že dlje časa opozarjajo na njegovo "neprimerno in agresivno vedenje v uredništvu informativnega programa".

Po naših informacijah ne držijo navedbe Elikana v delu, ko trdi, da Skupni odbor za prepoznavanje in preprečevanje mobinga na RTV Slovenija ni ugotovil kršitev ali nepravilnosti. Slovenska tiskovna agencija (STA) je medtem pridobila interni dopis, v katerem se je izkazalo, da so Elikanove navedbe neresnične, saj skupni odbor za prepoznavanje in preprečevanje mobinga postopka še ni zaključil. RTV Slovenija kazenske ovadbe zoper svojega urednika ne želi komentirati.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta