Umar obeta malo bolj umirjeno rast

Jelka Zupanič
21.03.2019 18:16

Rast izvoza se bo umirjala hitreje od rasti domače potrošnje, ki jo bodo poganjale visoka rast naložb in nekoliko višja rast zasebnega trošenja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nika Hölcl Praper

Slovenija naj letos ne bi dosegla 3,7-odstotne gospodarske rasti, kot je Urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar) obetal še lani jeseni, ampak naj bi se rast rahlo umirila in dosegla konec leta 3,4 odstotka. Znižanje napovedi, ki je še vedno krepko višja kot v državah evroobmočja (v preglednici), naj bi bilo ob znanih mednarodnih tveganjih povzročilo umirjanje rasti našega izvoza. Zato pa bo k rasti vedno več prispevala domača potrošnja. V Umarju napovedujejo, da zlasti zaradi še vedno visokega povečevanja investicij in nekaj zaradi višje zasebne potrošnje. Tudi zaposlenost se bo še povečevala. Plače bi se letos v javnem sektorju okrepile za 5,3 odstotka, v zasebnem za pet odstotkov, rasle bi hitreje kot produktivnost. Vendar je razkorak zdaj majhen, previdnost pa le ne bo odveč, saj bi lahko večje drvenje plač poslabšalo konkurenčnost gospodarstva. Ker bo kljub nižji gospodarski rasti letos BDP višji od lanskega za 267 milijonov evrov, vršilka dolžnosti direktorja Umarja Maja Bednaš pravi, da v letošnjem, z rebalansom precej povečanem proračunu ne bodo čutili posledic nekolikanj nižje rasti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta