"To je med mladimi pogosto in zelo zgrešeno." Celjska učiteljica zaradi sina pristala v karanteni, na odločbo čakala teden dni

Asja Lednik
10.09.2020 12:00

Zakaj se na karantensko odločbo čaka tudi teden dni, kako to, da je ne prinašajo policisti in tudi, ali bi bilo v primeru odrejene karantene smiselno testirati vsakega, ki je zaposlen v zdravstvu ali šolstvu?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

"Pred tremi tedni je imel sin nevede stik s fantoma, okuženima s covid-19. Prijatelji so sedeli v lokalu, okužil se je preko dveh, ki sta se okužila od nekoga, ki je bil v hrvaških Vodicah," na svoj zadnji dan karantene pripoveduje sogovornica, sicer učiteljica na eni od osnovnih šol na Celjskem. "Za okužbo dolgo časa ni vedel. Problem mladih je, da drug drugega nočejo 'zatožiti'. To je med mladimi pogosto in zelo zgrešeno. V ponedeljek je imel sin stik z okuženima, v nedeljo zvečer pa je šele izvedel za njuno okužbo. Takrat je izvedel tudi, da ga nista želela spraviti v težave, zato sta mu okuženost zamolčala," pripoveduje. "V četrtek se je sin slabo počutil, imel je rahlo vročino. Ko je naposled vendarle izvedel, da sta okužena prijatelja, je bil testiran in dobil potrditev, da je tudi on pozitiven na covid-19."
Zaradi njegove okužbe so morali v karanteno tudi družinski člani in ljudje, s katerimi so imeli teden dni prej stike. Sogovornica pove, da je bil nekdo od zaposlenih na NIJZ ves čas z njimi v kontaktu in preverjal njihovo stanje. "A po sedmih ali osmih dneh karantenske odločbe še vedno nismo prejeli. Zato sem poklicala na NIJZ, ker so na šoli, kjer sem zaposlena, želeli, da jo predložim. Na NIJZ so mi pojasnili, da jo bodo pripeljali policisti." A to se ni zgodilo. 

​Namesto policistov prišel poštar brez maske in rokavic

Kot pravi, se je najprej pri prijateljici, ki je zaradi njih prav tako bila v karanteni, nato pa še pri njej doma oglasil poštar. "Prinesel je karantensko odločbo in povedal, da mi je ne more kar tako izročiti, ker ne sme imeti stika z nami, zato jo moramo iti sami iskati na pošto." Doda, da je bil poštar kljub temu, da je govoril s potencialno okuženo osebo, brez zaščitnih rokavic ali maske. Slednjo je nadel šele po moledovanju sogovornice. "Pojasnila sem mu, da ne moremo iti na pošto, ker smo v karanteni, prav tako je težko koga pooblastiti, ker so družina in prijatelji prav tako v karanteni." Po dolgem prepričevanju in pojasnjevanju je poštar karantensko odločbo sogovornici vendarle izročil. Zakaj je ni prinesel policist, kot je bilo sprva rečeno, in predvsem, zakaj so jo prejeli šele po tednu od potrjene okužbe v družini? Na to odgovora nima še danes.
Pozabiti ne gre niti na dejstvo, da je sogovornica osnovnošolska učiteljica. Karantena se ji je iztekla tik pred začetkom šolskega leta, a kljub temu testirana ni bila nikoli. "Pa si upate iti v šolo? Kaj pa če jo zaradi vas zaprejo," jo je spraševala osebna zdravnica, ko jo je sogovornica poklicala. Testirala pa je ni. "O situaciji sem obvestila tudi ravnatelja šole, kjer sem zaposlena, ta je stopil v stik z NIJZ," pove. Presodili so, da lahko gre v šolo. To pa je bil zanjo precejšen stres. V prvem tednu je delovala še posebej samozaščitno, podobno pa bo tudi v prihodnjih tednih.

​Na ministrstvu trdijo, da karantensko odločbo izdajo v najkrajšem možnem času

Na policiji in Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so nas ob vprašanju o tem, zakaj vročanje karantenske odločbe traja toliko časa in kako to, da to namesto policistov počnejo poštarji, napotili na ministrstvo za zdravje. Spomnimo, da smo sredi julija  v Večeru poročali, da "se je dogajalo, da je zaradi izdaje karantenske odločbe po zakonu o upravnem postopku oseba odločbo prejela šele po preteku 14 dni, kolikor traja karantena, kar je pomenilo, da se nekateri, čeprav so bili ustno obveščeni o karanteni, niso zadrževali doma ali so celo hodili v službo. Zato bo zdaj odločbo osebi, ki ji je bila odrejena karantena, na dom prinesel policist, kar bo bistveno pospešilo vročanje karantenskih odločb". Izkušnja sogovornice kaže, da postopek ni bistveno hitrejši, pa tudi, da karantenske odločbe na dom vedno ne prinašajo policisti.
Na ministrstvu za zdravje pojasnjujejo, da karantensko odločbo izdajo v najkrajšem možnem času, pri tem pa je, pravijo, potrebno upoštevati epidemiološki postopek, v katerem epidemiološka služba območnih enot opravlja epidemiološko anketiranje potrjenih bolnikov s covid-19 in obravnava tesne kontakte, kar lahko traja tudi več dni, in nato predlagajo karanteno, ki traja 14 dni od zadnjega tesnega stika s potrjenim primerom. V postopku epidemiološkega poizvedovanja epidemiolog osebo ustno seznani z ukrepom karantene, obdobjem trajanja, pravili in navodili za obnašanje v karanteni, vključno z omejitvami gibanja. "To pomeni, da je oseba od ustne seznanitve dolžna spoštovati pravila karantene." 
O vročanju karantenskih odločb pa povedo, da se lahko opravi na več načinov, pri čemer je najpogostejši način vročanja po pošti. Osebe, ki so v karanteni, lahko skladno z zakonom o splošnem upravnem postopku pooblastijo katerokoli osebo, ki lahko v njihovem imenu prevzame karantensko odločbo. Pooblaščenec ne potrebuje več pisnega pooblastila stranke, zadošča le ustna izjava in podpis vročilnice, a kazensko in odškodninsko odgovarja, če bi se izkazalo, da je podal lažno izjavo. "Ministrstvo za zdravje si prizadeva, da bi svoje delovne procese, kljub kadrovskim omejitvam, organiziralo na način, da do daljših zamikov pri izdaji karantenskih odločb ne bi prihajalo."

Pošta ministrstvo prosila, da preveri možnost drugačnega načina pošiljanja

Vprašanja smo naslovili tudi na Pošto Slovenije in povprašali, kako je z vročanjem odločb o karanteni. Pojasnili so, da so v proces vročanja odločb o karanteni vključeni v delu, ki se nanaša na običajno dostavo pošiljk. "Del odločb o karanteni ministrstvo za zdravje namreč pošilja tudi po pošti, in sicer kot ‘ZUP’ pisma, ki jih moramo vročiti po zakonu o splošnem upravnem postopku."
In dodajo: "Smo pa pristojno ministrstvo prosili, da preveri možnost drugačnega načina pošiljanja, pri katerem naslovniku ne bi bilo treba potrjevati prevzema, kar pomeni, da se vročitev opravi z vložitvijo v naslovnikov hišni predalčnik oziroma izpostavljeni predalčnik oziroma poštni predal, ne da bi naslovnik potrdil prevzem. V skrbi, da bi zmanjšali kontakte med naslovniki in našimi zaposlenimi, smo jih torej prosili, da preverijo možnost, da bi karantenske odločbe naslovnikom pošiljali kot priporočeno pismo za dostavo v hišni predalčnik in ne kot ZUP pismo."

Bi bilo smiselno testirati vsaj tiste, ki so zaposleni v zdravstvu in šolstvu?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.