Svet Agencije za energijo (še) ne bo prestavil obračunavanja omrežnin

Srečko Klapš Srečko Klapš
24.04.2024 07:46

Svet Agencije za energijo ne vidi razlogov za prestavitev novega obračunavanja omrežnin in predlaga zbiranje informacij za dopolnitev metodologije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Svet Agencije za energijo ni sprejel predloga okoljskega ministrstva za prestavitev obračunavanja omrežnine še za dve leti. 
Igor Napast

Svet Agencije za energijo, ki mu predseduje Franc Žlahtič, je na torkovi seji analiziral uvajanje nove metodologije za obračunavanje omrežnine in ni našel razlogov za njeno prestavitev. "Agenciji je naložil, naj še naprej zbira informacije in argumente, ki bi lahko vplivali na morebitno dopolnitev metodologije," so sporočili po seji.

Spomnimo, da je Bojan Kumer, minister za okolje, podnebje in energijo, pretekli teden na Agencijo za energijo, ki jo vodi direktorica Duška Godina, naslovil predlog, da uveljavitev novega akta o omrežnini, ki za zdaj stopa v veljavo 1. julija letos, odložijo še za dve leti. Med razlogi je navedel odzive iz gospodarstva, gospodarskih združenj ter dobaviteljev, ki na obračunavanje omrežnine v petih različnih časovnih pasovih po novem še niso ustrezno pripravljeni. Za to bi lahko prišlo do izdajanja napačnih izračunov porabe električne energije odjemalcem, so še dodali na okoljskem ministrstvu. V Gospodarski zbornici Slovenije pa so opozarjali na zahtevno energetsko situacijo v podjetjih, ki višjih stroškov ne bi zmogla, predlagali so tudi nekatere prilagoditve metodologije obračunavanja. 

Duška Godina, direktorica Agencije za energijo, vztraja pri uveljavljanju obračunavanja omrežnine po novem s 1. julijem letos. 
Agencija za energijo

V Agenciji za energijo so se že takrat odzvali, da o prestavitvi uveljavitve ne razmišljajo, saj da je bilo dovolj časa za vzpostavljanje ustreznih informacijskih in obračunskih sistemov. In da v zadnjem obdobju zaznavajo pritiske in poskuse, da se prenova obračuna omrežnine prepreči. Za zdaj še ni znano, kako bo okoljsko ministrstvo reagiralo, ena izmed možnosti je, da svoj predlog uveljavi z morebitno zamenjavo članov sveta agencije v katerem poleg Žlahtiča sedijo še Janez Kopač, Borut Bratina, Mitja Breznik in Sandi Šterpin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta