Strankarski posel na ministrstvu za pravosodje: Kaj počne nekdanji predsednik podmladka SD za 18.300 evrov?

Matej Grošelj Matej Grošelj
28.03.2023 11:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan od lanske jeseni ni več podpredsednica SD. 
Robert Balen

Ministrstvo za pravosodje pod vodstvom Dominike Švarc Pipan iz vrst Socialnih demokratov je 24. julija lani sklenilo pogodbo s podjetjem PPP, ki ga vodi strankarski kolega ministrice in nekdanji predsednik podmladka SD Andrej Omerzel. Gre za enoletno pogodbo v višini 18.300 evrov, prek katere izvajalec poskrbi za koordinacijo digitalizacije v pravosodju. Pri tem ni zanemarljivo, da je Omerzel vpisal svoje podjetje v poslovni register komaj mesec dni pred sklenitvijo posla. Kakšno je ozadje njegovega sodelovanja s pravosodnim ministrstvom? Bi zaradi strankarskih povezav lahko šlo za nasprotje interesov?

Ponudbo oddalo zgolj podjetje PPP

Na ministrstvu za pravosodje pravijo, da je bil kriterij za izbor najugodnejšega ponudnika najnižja skupna ponudbena cena. Ker je šlo za posel z nižjo vrednostjo od 40.000 evrov, ministrstvo ni izvedlo javnega natečaja, ampak je k oddaji ponudbe povabilo tri kandidate, med katerimi je bil tudi samostojni podjetnik Andrej Omerzel. Kot pojasnjujejo na ministrstvu, je ponudbo na koncu oddalo zgolj njegovo podjetje PPP, ki je ministrstvu zagotovilo pregled splošnega stanja na področju digitalizacije v pravosodju, oceno uspešnosti in učinkovitosti dosedanjih projektov, skrb za koordinacijo aktivnosti in pripravo strategije za digitalizacijo pravosodja. Inštitut za javno-zasebno partnerstvo in digitalna kreativna agencija Gral se na poziv ministrstva nista odzvala. 

Andrej Omerzel ni novinec v slovenski politiki. Leta 2017 je postal predsednik podmladka SD in dve leti kasneje v paketu s celotnim vodstvom Mladega foruma nepreklicno odstopil s položaja. Tedaj so se začeli pojavljati očitki o nepreglednosti pri oblikovanju kandidatne liste za kongres podmladka, Omerzel pa je svoj odstop utemeljil z navedbo, da se v Mladem forumu zavedajo pomembnosti transparentnega delovanja v politiki. Med razloge za odhod s položaja je navedel tudi neodobravanje nekaterih posameznikov znotraj matične stranke, ki so nasprotovali prisotnosti takratnega zunanjega ministra katalonske regionalne vlade Alfreda Boscha na kongresu Mladega foruma.

Resnični vzroki za odstop so po oceni nekdanjega glavnega tajnika SD Dejana Levaniča tičali predvsem v pomanjkanju podpore med članstvom za nadaljevanje njegove politične poti na čelu podmladka stranke. Čeprav je Omerzel kot predsednik Mladega foruma veljal za prodornega politika, po naših informacijah ni bil najbolje sprejet znotraj vodilnih struktur SD.

Čeprav je Andrej Omerzel kot predsednik Mladega foruma veljal za prodornega politika, po naših informacijah ni bil najbolje sprejet znotraj vodilnih struktur SD.
Arhiv

Vnaprej dogovorjen posel?

V celotni zgodbi glede podpisa pogodbe z ministrstvom za pravosodje velja spomniti, da tako Dominika Švarc Pipan kot Andrej Omerzel prihajata s Koroške. V preteklosti sta bila večkrat opažena skupaj na različnih javnih političnih dogodkih. Med drugim sta leta 2019 sedela v prvi vrsti, ko je na Brdu pri Kranju potekala slovesnost ob dnevu pravosodja. Naši koroški viri pravijo, da sta v zadnjih letih stkala politično zavezništvo. Ministrstvo za pravosodje navkljub političnim povezavam Omerzela z SD ne zaznava nič spornega glede podpisa pogodbe. "Ministrstvo je pri izvedbi postopka upoštevalo načelo gospodarnosti, učinkovitosti, uspešnosti ter načelo transparentnosti in je bilo pozorno na morebitno nasprotje interesov," so se odzvali na ministrstvu. Po javno dostopnih podatkih je podjetje PPP od lanske sklenitve posla z ministrstvom za pravosodje doslej prejelo 9000 evrov, drugih transakcij pa Erar, ki prikazuje porabo javnega denarja v Sloveniji, od ustanovitve podjetja ne beleži.

Ker je Omerzel junija lani odprl podjetje zgolj tri tedne po imenovanju vlade pod vodstvom Roberta Goloba, nato pa je čez mesec dni podpisal pogodbo z ministrstvom, se porajajo pomisleki, ali je šlo za vnaprej dogovorjen posel. "Namen ustanovitve s.p. je opravljanje pridobitne dejavnosti. Kot izhaja iz imena s.p., se ukvarjam s pravnim, poslovnim in projektnim svetovanjem. Podpis pogodbe se mi ne zdi sporen," je Andrej Omerzel dejal za Večer. Po naših informacijah je po odstopu s položaja predsednika Mladega foruma ohranil status člana Socialnih demokratov, česar pa ne želi niti potrditi niti zanikati. "Podatki o članstvu v politični stranki so v skladu s splošno uredbo o varstvu podatkov posebna vrsta osebnega podatka, ki razkriva posameznikovo politično mnenje, katerega ne mislim razkrivati," je pristavil.

Ob tem dodajmo, da je bil leta 2018, ko je diplomiral na mariborski pravni fakulteti, na listi SD izvoljen za občinskega svetnika na Ravnah na Koroškem. V tem času je v lokalnem okolju opravljal tudi funkcijo predsednika nadzornega sveta javnega komunalnega podjetja. Na lanskih lokalnih volitvah se ni potegoval za nov mandat občinskega svetnika. Letos avgusta bo dopolnil 30 let. 

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine