Storitvene dejavnosti se ne bodo kmalu pobrale, obstaja velika verjetnost dolgotrajnejše krize

Darja Kocbek
09.12.2020 16:20
Banka Slovenije navaja, da je bilo pred krizo v dejavnostih, ki so jih posledice epidemije najbolj prizadele, zaposlenih 22 odstotkov ljudi, ustvarile so 20 odstotkov dodane vrednosti
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kreditna aktivnost bank se je močno znižala, sporočajo iz Banke Slovenije. 
Robert Balen

Epidemija covida-19 je predvsem v drugem četrtletju povzročila velik upad gospodarske aktivnosti tako v celotnem evrskem območju kot v Sloveniji. V Banki Slovenije ob novi zaostritvi razmer v zadnjem letošnjem četrtletju pričakujejo nekoliko manjši upad. V zadnjih mesecih se razmere zaostrujejo predvsem v storitvenih dejavnostih. V tem segmentu gospodarstva, ki so ga posledice epidemije najbolj prizadele, obstaja velika verjetnost dolgotrajnejše krize. Pred krizo je bilo v teh dejavnostih zaposlenih 22 odstotkov ljudi, ustvarile so 20 odstotkov dodane vrednosti.

Dobička bo manj

Kriza vpliva tudi na poslovanje bank. Te so v prvih devetih mesecih ustvarile 414 milijonov evrov dobička, kar je po oceni Banke Slovenije ob upoštevanju razmer dokaj visok znesek. V veliki meri je ta dobiček sicer posledica združitve NKBM in Abanke, ki je največja družitev bank pri nas. Leto 2020 bodo banke predvidoma končale z dobičkom v višini 300 milijonov evrov, saj se zaradi upada kreditne rasti in padajočih donosnosti naložb soočajo z zmanjševanjem prihodkov, hkrati pa so se jim povečali stroški oslabitev in rezervacij.

V prihodnjem letu in pozneje ob izteku moratorijev in ostalih interventnih ukrepov v Banki Slovenije pričakujejo poslabšanje kvalitete kreditnih portfeljev in večji pritisk na dobičkonosnost bank. Gibanja glede nedonosnih izpostavljenosti (po domače slabih posojil) letos sicer ostajajo ugodna, vendar se povečuje tveganje, da bodo številne izpostavljenosti po izteku ukrepov prerazporejene v slabšo skupino izpostavljenosti ali celo med nedonosne izpostavljenosti.

"Upoštevajoč učinke covida-19, bi se po naših ocenah do konca leta 2022 obseg in delež nedonosnih terjatev s trenutnih ravni lahko precej povečala. Ne glede na to pa kaže, da bo zaradi ugodnega izhodiščnega položaja in vseh sprejetih ukrepov bančni sektor tudi v prihodnjih dveh letih ostal kapitalsko in likvidnostno robusten," analitiki Banke Slovenije navajajo v analizi bančnega sistema v času epidemije.

Kdo najema največ kreditov

Podjetja s področja gostinstva, ki jih je epidemija najbolj prizadela, imajo pri bankah najetih 5,4 odstotka vseh posojil, ki so jih banke dodelile podjetjem. Izvajalci kulturnih, razvedrilnih in rekreacijskih dejavnosti imajo najetih 0,7 odstotka vseh posojil podjetjem in potovalne agencije 0,3 odstotka. Veliko večji delež odpade na trgovska podjetja (16 odstotkov) in podjetja s področja prometa in skladiščenja (14,1 odstotka). Podjetja s področja predelovalnih dejavnosti bankam dolgujejo 30,8 odstotka vseh posojil, ki so jih odobrile podjetjem, vendar ima na poslovanje teh podjetij epidemija zelo različen vpliv, navajajo v Banki Slovenije.

Država je podjetjem, ki so se zaradi epidemije znašla v likvidnostnih težavah, z interventno zakonodajo ponudila garancije za najem posojil v skupnem znesku dve milijardi evrov. Do začetka decembra je bilo izkoriščenih le za dobrih 50 milijonov evrov teh garancij. Da bi prebivalci v času trajanja epidemije lahko lažje prišli do kreditov, je Banka Slovenije bankam omogočila, da pri izračunu kreditne sposobnosti ne upoštevajo začasnega izpada dohodkov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta