Številne kršitve nedopustnega oglaševanja prehranskih dopolnil v programih slovenskih televizij, obeta se večji nadzor

STA, A.L.
24.10.2024 17:02

Mediji so odgovorni za predvajanje oglasov v svojih programih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Akosu so se za stopnjevanje aktivnosti na tem področju, vključno z nadzorom oglaševanja v televizijskih programih, odločili, potem ko je Zdravstveni inšpektorat RS ugotovil številne kršitve nedopustnega oglaševanja prehranskih dopolnil v programih slovenskih televizij.
Profimedia

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos) v sodelovanju s pristojnimi organi povečuje obseg aktivnosti na področju oglaševanja prehranskih dopolnil in drugih običajnih živil, označenih z zavajajočimi prehranskimi in zdravstvenimi trditvami ali drugimi trditvami, ki so povezane z zdravjem, v medijih, so sporočili iz Akosa.

V Akosu so se za stopnjevanje aktivnosti na tem področju, vključno z nadzorom oglaševanja v televizijskih programih, odločili, potem ko je Zdravstveni inšpektorat RS ugotovil številne kršitve nedopustnega oglaševanja prehranskih dopolnil v programih slovenskih televizij.

"Oglaševanje prehranskih dopolnil je v Sloveniji dovoljeno, a z določenimi omejitvami. Prehranskih dopolnil tako ni dovoljeno predstavljati z lastnostmi za zdravljenje in preprečevanje bolezni, kar sicer velja za zdravila. Potrošnika se zato ne sme zavajati z obljubami o ozdravitvi, ga posredno odvračati od uradnega zdravljenja oziroma pri njem vzbujati lažnega upanja, da lahko z njihovim uživanjem prepreči ali ohrani svoje zdravje. Vsako takšno oglaševanje prehranskih dopolnil namreč predstavlja spodbujanje vedenja ali dejanj, ki utegne škodovati javnemu zdravju in ni dovoljeno," so navedli v Akosu.

Regulacija področja oglaševanja prehranskih dopolnil razpršena

Mediji so po njihovih navedbah odgovorni za predvajanje oglasov v svojih programih. "Način, na katerega proizvajalci smejo oglaševati vsa običajna živila, vključujoč prehranska dopolnila, določajo področni zakonski in podzakonski akti, mediji pa so tisti, ki morajo pred predvajanjem takšnih oglasov v svojih programih zagotoviti, da bodo izpolnjevali zahteve medijske zakonodaje," so zapisali v sporočilu za javnost.

Kot so spomnili, zakon o avdiovizualnih medijskih storitvah določa, da oglasna sporočila v televizijskih programih in storitvah na zahtevo ne smejo spodbujati vedenja ali dejanj, ki škodujejo ali bi lahko škodovala zdravju, ter ne smejo tržiti izdelkov, ki niso zdravila, a se predstavljajo z lastnostmi za zdravljenje in preprečevanje bolezni, in tako predstavljajo tveganje za javno zdravje. "Za resničnost in točnost navedb oziroma podatkov v oglasu je odgovoren njegov naročnik, medtem ko je skladnost oglasa z veljavnimi zakonskimi zahtevami v pristojnosti izdajatelja," so utemeljili.

Regulacija področja oglaševanja prehranskih dopolnil je razpršena. Akos bo tako pri nadzoru sodeloval z Inšpektoratom RS za kulturo in medije, Zdravstvenim inšpektoratom RS, ministrstvom za zdravje, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ter s še nekaterimi drugimi organi.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta