Od burgerjev do skled: Kako zelo so se spremenile prehranske navade Slovencev in kaj najraje naročajo v Mariboru

M. S.
03.10.2024 05:00

Čeprav Slovenci še vedno najraje posegamo po burgerjih s sirom in klasičnih picah s šunko in gobicami, je zadnje leto prineslo nepričakovano spremembo. Katera hrana je novinka na sceni?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Wolt, hrana, prehranjevanje
Arhiv Wolta

​Zdrave sklede osvajajo jedilnike in tudi ljubitelje zdrave hrane po državi, razkriva raziskava Wolta, ponudnika dostave hrane in hitre trgovine, ki letos obeležuje peto leto delovanja v Sloveniji. ​Wolt, ki danes sodeluje že s 1100 ponudniki v 22 mestih po državi (začeli so z vsega 49 ponudniki), je na podlagi podatkov o naročilih v minulem letu razkril zanimive trende naročanja na dom in razlike po mestih. V katerem mestu naročijo največ skled in katere so najbolj priljubljene jedi v Mariboru, Kranju, Celju, Novem mestu ...?

Čeprav Slovenci še vedno najraje posegamo po burgerjih s sirom in klasičnih picah s šunko in gobicami, je zadnje leto prineslo nepričakovano spremembo. Na sceno je namreč stopila zdrava skleda, ki je izrinila priljubljene azijske jedi in osvojila tretje mesto. Sklede, polne hranljivih sestavin, so hitro postale simbol zdravega in okusnega obroka, kar je danes trend v prehrani.

V Mariboru priljubljeni čevapčiči, v Celju in Novem mestu pad thai

Kot razkriva raziskava, uporabniki največ skled naročijo v Ljubljani, kjer je najbolj priljubljena izbira tako imenovana fitnes skleda. V njej so med drugim sir feta, sladki krompir, edamame, rdeče zelje, ocvrta čebula in špinača. Uporabniki vedno izberejo tudi osnovo zanjo, med katerimi je najbolj priljubljen riž ali bulgur, po želji pa lahko dodajo tudi meso, ribo ali tofu. Sicer priljubljenost skled raste tudi v drugih mestih po Sloveniji, kjer opažajo porast ponudnikov, ki na svoje menije vključujejo različne vrste inovativnih skled – od mesnih do veganskih in ribjih.

Wolt, najbolj priljubljeni izdelki
Arhiv Wolta

Posamezna mesta sicer odražajo različne okuse, splošno priljubljeni pa so še vedno burgerji in pice. V Mariboru in Kranju so čevapčiči ena najpogosteje naročenih jedi, medtem ko Celje in Novo mesto raje posegata po azijskih specialitetah, kot je pad thai s piščancem. Obalna mesta, kot sta Koper in Izola, so znana po naročilih piščančjih medaljonov in spomladanskih zavitkov, medtem ko v Domžalah prevladujejo naročila krompirčka, še razkriva raziskava.

Pri naročilih iz trgovin v Mariboru prevladuje mleko, v Murski Soboti in Celju pivo

Uporabniki pa ne naročajo le iz svojih najbolj priljubljenih restavracij. V zadnjih letih je največji porast zabeležila hitra trgovina, saj uporabnikom omogoča enostaven in priročen način nakupovanja iz udobja doma. Najbolj priljubljeni izdelki so iz segmentov živil, higiene in lepote, alkoholnih pijač, cvetja, igrač, izdelkov za hišne ljubljenčke ter prehranskih dopolnil.

Wolt, najbolj priljubljeni izdelki
Arhiv Wolta

Kot kažejo podatki raziskave, uporabniki najpogosteje naročajo živila. Medtem ko so banane, žemljice in mleko najpogosteje naročeni izdelki po vsej Sloveniji, se med mesti pojavljajo zanimive razlike. Ljubljančani najraje naročajo banane, v Mariboru je med zelo priljubljenimi mleko, v Murski Soboti in Celju pa pivo. V Kopru in Izoli so najpogostejša izbira kajzerice, v Kranju sir, medtem ko v Novem mestu ljudje pogosto posegajo po vodi.

Poleg hrane in živil so uporabnikom na voljo tudi številni drugi izdelki, kot so elektronika, gospodinjski aparati, električni skiroji, projektorji in celo pametni telefoni. Najdražji izdelek, prodan v zadnjem letu, je bil električni skiro v vrednosti 799 evrov, medtem ko je najdražji izdelek v petih letih pametni telefon za 1799,99 evra.

Burgerji globalna uspešnica Wolta: V desetletju naročenih več kot 130 milijonov

Wolt globalno oktobra prav tako praznuje 10. obletnico delovanja. V vseh teh letih so v 27 državah, kjer delujejo, ljudje najpogosteje naročali burgerje, saj je bilo prodanih več kot 130 milijonov. Najdražje naročilo je znašalo 8559 evrov v kategoriji Wolt for Work, kjer so se znašli pametni telefoni, prenosni računalniki in kabli, saj si je nekdo resnično želel hitro začeti z delom. Wolt ima na svoji platformi sicer tudi več kot 2000 cvetličarjev, ki so na začetku leta 2024 zabeležili več kot milijon naročil rož, prav tako so izjemno priljubljeni izdelki za hišne ljubljenčke, saj so prejšnji mesec prav tako dosegli milijon naročil. 

Clemens Brugger, Wolt, portret
Foto: Robert Balen

Dostava hrane in izdelkov se bo v prihodnosti še naprej razvijala, saj povpraševanje po njej iz leta v leto narašča. Kot pojasnjuje Clemens Brugger, direktor podjetja Wolt Slovenija, je pravočasno zagotavljanje najrazličnejših izdelkov in storitev uporabnikom ne glede na to, kje so, ključnega pomena. V prihodnjih letih pričakujejo rast in razvoj v različnih segmentih, od hrane do tehnologije, in še trdnejše sodelovanje z lokalnimi ponudniki.​

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta