SŠK: V trenutnih razmerah so za katoličane vsa cepiva etično sprejemljiva

20.03.2021 17:55
Škofje "popravljajo" januarsko izjavo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Katoliška cerkev vabi vse katoličane, da se po posvetu z osebnim zdravnikom odločijo za cepljenje ter s tem zaščitijo svoje zdravje in zdravje bližnjih, so se danes oglasili iz tiskovnega urada Slovenske škofovske konference (SŠK), v pojasnilu prejšnjega stališča o cepivih.

Glede na omejeno količino cepiv v Sloveniji verniki trenutno nimajo možnosti izbire, s katerim se bodo cepili, pravijo v SŠK. Zato je stališče tukajšnjih katoliških škofov, da se lahko verniki cepijo z vsemi dostopnimi cepivi proizvajalcev Pfizer-BioNTech, Moderna in AstraZeneca. 

SŠK pa pričakuje, so sporočili, da bo država čimprej zagotovila večje količine cepiv "in s tem tudi možnost, da se katoličani odločimo za tista cepiva, ki so moralno ustreznejša".  

Kje je nastal problem? 

V izjavi po seji stalnega sveta SŠK so slovenski katoliški škofje januarja povedali, da ne želijo presojati strokovnih vprašanj, povezanih s cepivi, saj je to pristojnost strokovnjakov in državnih ustanov.

Podprli so vse, ki se bodo po posvetu s svojim osebnim zdravnikom odločili za cepljenje. In dodali, da se ne sme diskriminirati in stigmatizirati okuženih in vseh tistih, ki se iz "tehtnih" oziroma iz zdravstvenih razlogov ne cepijo. Tudi v primeru tega cepljenja velja osnovno etično načelo, da naj bo cepljenje vedno prostovoljno in da ima vsak človek pravico do informiranega pristanka, so napisali v izjavo ob tedaj v EU odobrenih dveh cepivih proti covidu-19: proizvajalcev Pfizer-BioNTech in Moderna.

Sporno je postalo, kar so v tisti izjavi dodali, namreč moralno klasifikacijo. V tistem času že odobreni cepivi da sta pridobljeni na etično sprejemljiv način in ne iz zarodnih celičnih linij, zato jih katoličani lahko uporabljajo, je pisalo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta