Prvi cilj cepljenja je zmanjšanje umrljivosti

Urška Mlinarič
10.03.2021 06:15
Strategija cepljenja naj bi se še prilagajala glede na večjo razpoložljivost cepiva, novo registrirana cepiva in glede na nova spoznanja. Zdravstveni inšpektorat v preglede izvedbe in dostopnosti do cepiva
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kacinu se zdi nedopustno, da cepivo ponekod celo ostaja. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

V tem tednu je na voljo 54.300 odmerkov cepiva treh proizvajalcev - Pfizer, Moderna in AstraZeneca -, ki bodo prioritetno namenjeni cepljenju starejših od 70 let, kroničnim bolnikom in zaposlenim v vzgoji in izobraževanju. S tem država sledi nacionalni strategiji cepljenja, katere glavni cilj je zmanjšati umrljivost zaradi covida-19, izboljšati zdravje prebivalstva s preprečevanjem težkega poteka koronavirusne bolezni pri posameznikih in s tem razbremeniti zdravstveni sistem, so pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), kjer deluje svetovalna skupina za cepljenje, katere vodja je Marta Grgič Vitek. Strategija se od prvotne že nekoliko razlikuje, saj so pred tednom, čeprav še niso bili cepljeni vsi starostniki, v prioritete vključili zaposlene v vzgoji in izobraževanju. Z vračanjem v šole se v tem okolju število stikov med ljudmi bistveno povečuje, zato je bil ta korak nujen za zajezitev širjenja okužbe.

Kdaj prodajalci, policisti in drugi s pogostimi stiki?

Na vprašanje, ali bo strategija deležna dodatnih prilagoditev in vključevanja drugih skupin, ki imajo zelo pogoste stike, kot so denimo prodajalci in policisti, so nam z NIJZ pojasnili, da predvidevajo, da se bo v prihodnje strategija "sproti prilagajala glede na večjo razpoložljivost cepiva, novo registrirana cepiva in glede na nova spoznanja". Da je treba dati prednost zmanjševanju umrljivosti pred umirjanjem epidemije in da potrebe po dodatnem prilagajanju ne vidi, pravi član omenjene svetovalne skupine, imunolog Alojz Ihan.

Nasprotno pa v Nemčiji, po poročanju Deutsche Welle, nekateri imunologi menijo, da bi bilo treba spremeniti strategijo celjenja, in sicer bi bilo treba zdaj prioritetno cepiti ljudi, ki imajo več socialnih stikov, saj je le tako mogoče zajeziti epidemijo, pravi imunolog Michael Meyer-Hermann. Da pri nas z razpoložljivim cepivom - v tem mesecu naj bi dobili skupno 282.819 doz cepiva - sledimo obema doktrinarnima videnjima, je včeraj potrdil tudi državni sekretar Jelko Kacin, ki je koordinator logističnega dela cepljenja proti covidu-19. "Pomembno je kombinirati, zgolj za eno doktrinarno videnje pa se bomo lahko odločili, ko bomo mesečno dobili 350.000 doz cepiva," je dodal.

V četrtek odobritev cepiva Johnson & Johnson

Kacin meni, da bomo z AstraZeneco, katere cepiva bomo v tem mesecu dobili največ, cepili največje število prebivalstva, saj pričakuje, da se bo kmalu odpravila omejitev, po kateri za zdaj pri nas s tem cepivom cepimo ljudi do 65. leta starosti. Ob tem naj bi že v četrtek Evropska agencija za zdravila (Ema) odobrila še cepivo družbe Johnson & Johnson oziroma njenega hčerinskega podjetja Janssen, ki bo omogočalo distribucijo cepiva na tržišče EU.

"Naši izračuni govorijo, da bi morali aprila, maja in junija dobiti 230.000 odmerkov tega cepiva," pravi. Vlada računa, da bi do konca junija dosegli 60-odstotno precepljenost prebivalstva. Tako pravi Kacin, ki je zadovoljen s podatki, po katerih je pri nas prvi odmerek cepiva prejelo 6,9 odstotka ljudi, drugega pa 3 odstotke. S tem se med državami članicami EU uvrščamo na 12. mesto, med evropskimi državami pa na 20. mesto.

Kacin spodbuja zdravstvene domove, župane in vzgojitelje

Na vprašanje, kako to, da je cepljenje po občinah in regijah zelo različno in da marsikje še niso bili cepljeni vsi 80-letniki, drugod pa poročajo o cepljenju 50-letnikov, Kacin pravi, da bo povsod, kjer so odstopanja navzgor ali navzdol prevelika, zdravstveni inšpektorat izvedel nadzor in podal strokovno oceno, zakaj prihaja do odstopanj. Obenem se mu zdi nedopustno, da cepivo ostaja. "Administriranja, skrivanja in bežanja od odgovornosti, pomanjkanja iniciativ je v zdravstvenih domovih preveč. Tu bodo morali direktorji zdravstvenih domov in župani opraviti svojo nalogo," je bil jasen Kacin. Trdi, da imajo glavno besedo pri tem, kdo bo cepljen, osebni zdravniki in ti bi morali poznati navodila NIJZ, ne da se morajo pacienti z njimi prepirati, da pridejo do cepiva. Kacin pa je okrcal tudi vzgojitelje, ki - po njegovem, čeprav je priznal, da podatkov na državni ravni nima - kažejo za polovico manjši interes za cepljenje od učiteljev. "Premislijo naj, ali je njihovo cincanje odgovorno do otrok, njihovih staršev in do sebe," je zaključil Kacin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta