(SPREMLJAMO) Nemec: "Gre za samovoljo, gre za brezbrižnost do ustave, zakonov, resnice in dejstev"

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
18.09.2020 10:50

Na zahtevo SD, LMŠ, Levice in SAB se notranji minister Aleš Hojs zagovarja pred državnim zborom, po napovedih njegova usoda ni ogrožena

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleš Hojs
Jaka Gasar/Dnevnik

Štiri opozicijske stranke se v naboru očitkov zoper notranjega ministra Aleša Hojsa v besedilu interpelacije osredotočajo predvsem na odločitev notranjega ministrstva, s katero je to odpravilo prepoved koncerta hrvaškega pevca Marka Perkovića Thompsona v Mariboru, pri čemer je po njihovi oceni šlo za politično, ne pravno odločitev. Minister je v odgovoru na interpelacijo vse očitke kategorično zavrnil, pričakuje pa, da bo v razpravi veliko odmikov od predmeta interpelacije. "Interpelacija je ideološka, v glavnem se ukvarja z ustaštvom, s čimer nimam nič," je še včeraj povedal. 

Matjaž Nemec
Jaka Gasar/Dnevnik

Prvopodpisani pod besedilo interpelacije, poslanec SD Matjaž Nemec je uvodoma med drugim dejal: "Vse od nepreklicnega odstopa ministra Hojsa smo priča demonstraciji ignorance, tako kot danes. Priča smo vladanju, ki ga od prevzema oblasti vsiljuje Janez Janša. Gre za samovoljo, gre za brezbrižnost do ustave, zakonov, resnice in dejstev ljudi. Vsega in vseh in vsakogar, ki ne sodi v enačbo Janeza Janše in njegove sle po oblasti. Najbolj zvest ambasador, kot vidite, tega Janševega načina dela pa je prav nepreklicno odstopljeni minister za notranje zadeve republike Slovenije, gospod Aleš Hojs. Minister, katerega delo govori o nizu ekscesnih dogodkov." Vodja poslancev SD Matjaž Han pa je še tik pred razpravo povedal, da je argumentov vsak dan več, si pa želi, da bi v razpravi ostali spoštljivi: "Jaz iz tega ne bi delal sovraštva, ker to ni potrebno." 

Predlagatelji, ki imajo skupno 39 glasov, bi za ministrovo razrešitev potrebovali najmanj 46 poslanskih glasov. A složna koalicija z izjemo Desusovih poslancev je, kot smo že poročali, jasno napovedala, da se bo držala koalicijskih zavez in ministra ne bo rušila.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta