Interpelacija zoper ministra: Zavezam zvesta koalicija bo Hojsa branila

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
18.09.2020 06:15

Na dan predvidoma 17 ur dolge in pestre razprave v okviru interpelacije zoper notranjega ministra Aleša Hojsa kaže, da se mu ob napovedani skoraj enotni koalicijski podpori stolček ne trese.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Notranji minister Aleš Hojs, ki je pred meseci nepreklicno odstopil, nato pa v funkciji ostal, bo po pričakovanjih preživel današnjo interpelacijo. 
Andrej Petelinšek

Pred državnim zborom (DZ) se bo danes na že drugi interpelaciji v aktualnem mandatu vlade Janeza Janše zagovarjal notranji minister Aleš Hojs. Pred dobrimi tremi meseci so jo zoper njega vložili poslanci SD, LMŠ, Levice in SAB, ki so zaradi očitkov glede nabav zaščitne in druge opreme med epidemijo covida-19 neuspešno že interpelirali gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. Tudi tokrat ne kaže, da bi bila ogrožena usoda ministra, ki je konec junija odstopil, premier pa njegovega odstopa ni sprejel in ga je celo prosil, naj z odločitvijo počaka. "Povedal sem mu, da bom ostal do interpelacije, kaj bo potem, pa se bomo pogovarjali po interpelaciji," je Hojs pred tednom dopustil odprt scenarij, da se z ministrskega mesta poslovi po današnji preizkušnji, ki se bo ob složni koaliciji najverjetneje razpletla njemu v prid.

Očitki za ministra le ideologija

Štiri opozicijske stranke se v naboru očitkov v besedilu interpelacije osredotočajo zlasti na odločitev notranjega ministrstva, s katero je to odpravilo prepoved koncerta hrvaškega pevca Marka Perkovića - Thompsona v Mariboru, pri čemer je po njihovi oceni šlo za politično, ne pravno odločitev. "Bera vseh spornih dejanj ministra Hojsa je tako obsežna, da bo z argumenti zelo težko obrazložiti, zakaj bi lahko nepreklicno odstopljeni minister še naprej opravljal to funkcijo," je poudaril pod besedilo interpelacije prvopodpisani poslanec SD Matjaž Nemec. "Interpelacija je popolnoma ideološka, to sem že večkrat povedal. V glavnem se ukvarja z ustaštvom, s čimer nimam nič," pa je očitke po včerajšnji seji vlade vnovič odbil Hojs, ki je že v odgovoru na interpelacijo kategorično zavrnil vse navedbe predlagateljev. Včeraj je minister izpostavil še na socialnih omrežjih objavljene SD-jeve oglase z očitki na njegov račun in jih označil za "klasično Goebbelsovo propagando", v kateri da mrgoli laži. Minister sicer meni, da bodo za interpelacijo porabili manj od predvidenih kar 17 ur, a po napovedih opozicije, da bo aktivno sodelovala, je pričakovati polemično razpravo. Bo pa glasovanje po Nemčevi oceni zlasti test odgovornosti vsakega poslanca, "ali ta na prvo mesto daje ustavnost in zakonitost ali raje kot to uslužnost koaliciji in obstoju vlade za vsako ceno, tudi za ceno temeljnih demokratičnih vrednot".

​Iz koalicije štrli le Desusov Polnar

A računice so precej jasne; za Hojsovo razrešitev morajo predlagatelji, ki imajo skupaj 39 glasov, zbrati najmanj 46 poslanskih glasov. Iz razmeroma enotne koalicije se je odmaknil le Desusov poslanec Robert Polnar, ki je večkrat napovedal, da bo interpelacijo podprl, saj bi po njegovi oceni ministrov odstop moral biti razrešen v treh dneh, ne pa, da se to vleče že tri mesece. Medtem ko se bo preostali del poslancev upokojenske stranke najverjetneje vzdržal, le vodja poslancev Franc Jurša bi utegnil stopiti Hojsu v bran in glasovati proti interpelaciji, pa predlagatelji ne morejo računati na glasove SDS, NSi in uradno tudi SMC ne. "Stranka SMC se bo držala koalicijske pogodbe, ki smo jo podpisali, in koalicijska pogodba o vprašanjih interpelacije natančno določa, za kaj so se zavezali koalicijski partnerji," je zatrdil šef SMC Počivalšek. Za interpelacijo ne bosta glasovala niti poslanca narodnih skupnosti, pa tudi SNS Zmaga Jelinčiča ne. "Podpora ministru ni potrebna, saj morajo tisti, ki so vložili interpelacijo, zbrati 46 glasov ali več," je dodal Jelinčič, ki sodi, da je Hojs deloval v skladu z zakoni.
Interpeliranje notranjih ministrov je sicer vse prej kot izjema, saj so bile v zadnjih 20 letih vložene interpelacije zoper vse notranje ministre razen zoper Boštjana Poklukarja iz vlade prvaka LMŠ Marjana Šarca. Do sedaj je bilo v DZ skupno vloženih 43 interpelacij, še dve zoper Igorja Bavčarja in Dimitrija Rupla pa v času tridomne Skupščine Republike Slovenije. Je pa zgodovina uspešnih interpelacij kratka, svoje stolčke sta na tak način izgubila le zunanji minister Zoran Thaler leta 1996 in leta 1999 notranji minister Mark Bandelj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta