(SPREMLJAMO) Janja Sluga v bran Počivalšku: "Bili smo ujetniki trga zaščitne opreme, ki se je pod težo pandemije zlomil"

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
11.06.2020 09:36

Poslanci bodo danes dobrih 16 ur pretresali ravnanja gospodarskega ministra Zdravka Počivalška v navezavi z nakupi zaščitne opreme. Po pričakovanjih ga bo podprla celotna koalicija, kar bi ga obdržalo na položaju

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

"Če bi bilo po mojem, bi danes govorili o dejstvih, ampak ker sem tukaj gost, se bom pustil presenetiti," je tik pred začetkom izredne seje državnega zbora dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Dober mesec zatem, ko so interpelacijo vložile opozicijske SAB, SD, Levica in LMŠ, ga danes (vnovič) soočajo z očitki. 
Opozicija z izjemo SNS Počivalška bremeni z (ne)ukrepanjem pri nepreglednih, javnofinančno negospodarnih in za izbrance dobičkonosnih postopkih naročanja in nakupov zaščitne in druge opreme za potrebe obvladovanja epidemije novega koronavirusa. Problematizirajo zavajanje javnosti pri utemeljevanju pravnih podlag za naročanje, nakup in dobavo zaščitne opreme, hkrati pa ga obtožujejo neetičnega, klientelističnega in koruptivnega sodelovanja pri favoriziranju podjetij in posameznikov. Kot je uvodoma poudaril poslanec LMŠ Robert Pavšič, je Počivalšek s pomočjo obrambnega ministra Mateja Tonina in zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja omogočil vladi, da je "z blagoslovom premierja Janeza Janše" vzpostavila skrajno nepregleden sistem nabav. "Malo se je pisalo, še več klicalo. Povišani toni, navodila, drama, naglica, sklicevanje na neprave podatke, lažne številke, pač po načelu vsi za vse zaslužni, nihče za nič odgovoren ali bog ne daj kriv. Kaj drugega kot nepreglednost je ta vaš razvejani sistem, vaš trikotnik, obrambno ministrstvo, gospodarsko ministrstvo in zavod," je dejal Pavšič in povedal, da to krivdo vsaj objektivno nosi celotna vlada. "Nimate več našega zaupanja, zato vas pozivamo, da storite vsaj eno častno dejanje in odstopite sami," je med drugim dejal poslanec LMŠ. 

Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta