Spremembe pri Loteriji Slovenije: Šestica je nova Sedmica

Gregor Grosman Gregor Grosman
03.10.2023 15:35

Štirikrat več dobitkov obljubljajo pri Loteriji Slovenije po prenovi priljubljene igre na srečo Lota.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Loto je najbolj priljubljena igra v Sloveniji, saj jo igra več kot 950.000 polnoletnih prebivalcev.
Tit Košir

Nocoj bo potekalo prvo žrebanje prenovljene igre Loto, ki je med Slovenci zelo priljubljena. Poleg obljube, da po prenovi prinaša igra štirikrat več dobitkov, sporočajo pri Loteriji Slovenije tudi, da bo s temeljito prenovo Loto dobil nov zagon za uresničevanje svojega poslanstva - zbiranja sredstev za slovenske invalidske, humanitarne in športne organizacije.

Da je za Slovenijo in njene prebivalce Loto veliko več kot samo igra, kaže podatek, da v tej najbolj priljubljeni igri sodeluje več kot 950.000 polnoletnih prebivalcev. Loto igralci so ena največjih skupnosti v Sloveniji. Od leta 1962 do danes smo na območju Slovenije dobili več kot 60 milijonarjev Loto, v zadnjih desetih letih pa so igralci igre Loto prejeli nekaj več kot 267 milijonov evrov dobitkov, razkriva organizator igre.

Dosedanja rekordna vrednost glavnega dobitka v višini 5 milijonov evrov je bila vplačana dvakrat: prvič 8. julija 2015 v Kopru, drugič pa 9. oktobra 2022 na loterija.si. "Lahko se pohvalimo, da smo v Sloveniji v samo desetih letih z igro Loto zbrali več kot 95 milijonov evrov koncesij za slovenske invalidske, humanitarne in športne organizacije. Tokratna prenova Lota, ki sodi tudi med najbolj prepoznavne slovenske blagovne znamke, je ena najpomembnejših od leta 1962, ko je bilo izvedeno prvo žrebanje," so zapisali pri loteriji.

Pri novem Lotu bodo žrebali 6 številk od 44 (doslej 7 od 39), kar bo štirikrat povečalo možnosti za dobitek, v prenovo pa so redno vključevali tudi igralce. "Prepričana sem, da bo novi Loto nagovoril pričakovanja igralcev. Tako skupaj dokazujemo, da so domače loterijske igre lahko žive tudi na majhnih trgih, naša ponudba pa primerljiva z največjimi evropskimi prireditelji," je med drugim poudarila Romana Girandon, predsednica uprave Loterije Slovenije. Proračun države je iz naslova davkov, vezanih na prirejanje iger na srečo, pridobil skoraj 54 milijonov evrov.

Lovci na srečo bodo torej po novem lovili šestico, ne več sedmice. Šestica bo prvič na sporedu v sredo, 4. oktobra, v bobnu bo odslej 44 številk, za glavni dobitek Šestica pa jih bo treba pravilno napovedati šest. S spremembo igre se statistično poveča možnost za katerikoli dobitek, saj naj bi se število vseh možnih kombinacij s 15,3 milijona znižalo na 7 milijonov, verjetnost zadetka dobitka pa povečala z 1:45 na 1:11. Zagotovljeni sklad za Šestico je 400.000 evrov, višina sklada pa ne bo več omejena navzgor.

Statistiko izžrebanih številk v igri Loto vodijo že od oktobra 1991, podatke pa objavljajo na uradni spletni strani. A pri igrah na srečo je kot pri vlaganju v delnice. Donos iz preteklosti ne jamči zaslužka v prihodnosti, torej vam nihče ne more zagotavljati, da bo najpogosteje izžrebana številka preteklega obdobja izžrebana tudi v naslednjem krogu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta