Spet obvezne zaščitne maske, vlada za podaljšanje ukrepa čakanja na delo vsaj do konca julija

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
24.06.2020 14:11

Vlada je zopet sprejela sklep o obvezni uporabi zaščitnih mask v zaprtih prostorih in javnih prevoznih sredstvih, spet je obvezno tudi razkuževanje rok, je po današnji vladni seji sporočil minister za zdravje Tomaž Gantar

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večer

Vlada se je seznanila z epidemiološko oceno v Evropski uniji in njeni soseščini, tudi v italijanskih regijah, je povedal vladni govorec Jelko Kacin. Gre za oceno, ki jo redno pripravlja NIJZ in na podlagi tega je s seznama epidemiološko varnih držav z uveljavitvijo na 25. junij umaknila Črno goro in Luksemburg. Vlada je razširila rdeči seznam držav, iz katerih je ob prihodu v Slovenijo treba v karanteno, in nanj uvrstila Albanijo in Portugalsko. Med pomembnejšimi sprejetimi ukrepi je vnovična uvedba obveznega nošenja zaščitnih mask, ki začne veljati v četrtek. "Razlog je jasen, v zadnjih dneh beležimo povečano število novih okužb v naši državi. V času od 20. do 24. junija jih je bilo 20 in zato smo se odločili za ta ukrep, govorim o obvezni uporabi zaščitnih mask v zaprtih prostorih in v javnih prevoznih sredstvih ter seveda obvezno razkuževanje rok," je povedal zdravstveni minister Tomaž Gantar. Ukrep velja za vse zaprte prostore, glede na epidemiološko situacijo pa ga bodo preverjali vsakih 14 dni. 
{twitter}https://twitter.com/ZanaVertacnik/status/1275763855449378816{/twitter}

Vlada za podaljšanje ukrepa čakanja na delo (vsaj) do konca julija

Minister za delo Janez Cigler Kralj je medtem pojasnil nekatere ukrepe iz predloga novele tretjega protikoronskega zakona. Po njegovih navedbah tretji protikoronski zakon sicer kaže pozitivne učinke, izpostavil je, da je bilo samo za subvencioniranje čakanja na delo na podlagi tega zakona vloženih več kot 10 tisoč vlog za prek 56 tisoč zaposlenih, ki tako niso šli med brezposelne. Za subvencioniranje skrajšanega delovnega časa so zabeležili okoli 3600 vlog za 21 tisoč zaposlenih, številka pa je nekaj nižja, ker še velja ukrep čakanja na delo. Med osrednjimi rešitvami novele zakona, ki naj bi učinkovala od prvega julija dalje, tudi v primeru, da do tedaj še ne bo sprejeta, je Cigler Kralj prvotno izpostavil podaljšanje začasnega čakanja na delo od doma. "Vlada je s tem predlogom določila, da se ukrep začasnega čakanja na delo doma zaradi epidemije covid in njenih posledic podaljša za en mesec, torej v mesecu juliju," je dejal in povedal, da se lahko to obdobje s sklepom vlade še največ dvakrat podaljša za en mesec, kar pomeni, da bi se lahko iztekel šele konec septembra. 

Janez Cigler Kralj
Robert Balen

Gantar ne želi špekulirati o namenu nižjega števila testiranj na Hrvaškem

Vladni govorec Kacin je v izjavi po seji vlade poudaril še, da je vlada "skrajšala veljavnost negativnega testa za covid-19 iz prejšnjih treh dni na samo dan in pol oziroma na 36 ur, da bi se izognila morebitnim zlorabam, ki smo jim že bili priča". Omenil je tudi posebno točko, ki se nanaša na pripadnike SV, policije ali uslužbence državnega organa, ki se v Slovenijo vračajo po napotitvi z dela v tujini: "Slovenski kontingent v okviru Kfor-ja na Kosovu bi se moral vrniti že aprila, pa se to ni zgodilo in se je rotacija zaradi epidemiološke slike podaljšala, da bi zmanjšali kakršnokoli nevarnost uvoza okuženih. Ker pa ta podaljšan mandata poteče konec meseca, se bo kontingent vrnil v naslednjih dneh in jim ne bo treba v karanteno, ker so ves čas pod epidemiološkim nadzorom, so tudi testirani in zato je to izjema."
Veliko je sicer v teh dneh vprašanj glede potovanj, tudi v sosednjo Hrvaško. Po besedah Gantarja bodo epidemiološko situacijo v tujini spremljali še naprej, glede na razmere v državah pa bo vlada sprejemala dodatne ukrepe na mejah, če bi bilo to potrebno. Na novinarsko vprašanje, v kolikšni meri se je mogoče zanesti na podatke Hrvaške o okuženih, ob dejstvu, da testirajo manj in ob dejstvu, da so odvisni od slovenskih gostov, je Gantar odgovoril: "Nižje število testiranj pomeni večjo verjetnost nerazspoznanega števila okužb." Je pa poudaril, da ne želi špekulirati o namenu nižjega števila testiranj. "Težko je odsvetovati. Če se nekdo odloči in potuje v državo, kjer je večje število okužb, seveda prevzema odgovornost za okužbo pri sebi in pri ostalih," pa je komentiral odločitve za potovanja v tem času. "Ministrstvo za zunanje zadeve odločno odsvetuje kakršnokoli pot v države, ki so označene z rdečo," je medtem dejal Kacin. Opomnil pa še: "Če je to nujno potrebno iz službenih ali kakršnihkoli drugih razlogov, pa seveda govorimo o zelo veliki pozornosti in zadrževanje najkrajši možni čas."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta