ŠOU tepta po Radiu Študent: Ukinili so jim sofinanciranje, kaj pa s študentskim denarjem počnejo v Kampusu?

K. Š.
06.01.2021 11:19
Že pred meseci smo poročali o hudi finančni stiski kultnega Radia Študent. Zdaj mu je njegova ustanoviteljica - gre seveda za Študentsko organizacijo UL - zadala nov udarec. V proračunu za leto 2021 postavke za sofinanciranje Zavoda Radio Študent sploh ni.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tit Košir

Novoizvoljeni Študentski zbor (ŠZ) Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU) je na zasedanju konec leta odločal o proračunu za leto 2021, odločili pa so, da radia več ne bodo sofinancirali. Pred tem je ŠZ ŠOU sicer spremenil tudi Pravilnik o financiranju ŠOU, v katerem po novem ni niti minimalnih odstotkov za financiranje iz koncesijske dajatve za delovanje članov družine ŠOU.

Osnutek proračuna ŠOU za leto 2021 skupno šteje slabe tri milijone evrov. Kot poudarjajo na Radiu Študent, se najbolj v nebo vpijoče zdi nesorazmerje pri financiranju Študentskega kampusa, ki iz koncesijske dajatve v 2021 prejme 325 tisoč evrov. "O tem, kaj bodo letos v Kampusu počeli s študentskim denarjem ter kaj so z njim počeli od epidemije dalje, ko so v nasprotju z Radiem Študent delovali v radikalno okrnjenem obsegu, se zagotovo ne sprašujemo le na radiu," dodajajo.  

Na Radiu Študent so tudi prepričani, da bodo (nizka) sredstva, ki so jih prejemali še lani, porabljena boljše kot milijoni za plače, sejnine in neobratujoče zavode ŠOU. "Od ŠOU zato zahtevamo, da nam sorazmerno z znižanjem njihovega proračuna, za katerega sicer razumemo, da je okleščen zaradi posledic epidemije, v letu 2021 nameni vsaj 120.000 evrov. Nadalje se zavzemamo za ohranitev minimalnih deležev financiranja zavodov družine ŠOU. Zahtevamo tudi vključitev Radia Študent v vse pogovore o njegovi negotovi prihodnosti," še izpostavljajo v okrožnici.

Na Radiu Študent sicer poudarjajo, da so med epidemijo ob intenzivnem prilagajanju na nove razmere uspeli zagotoviti izvedbo vseh tekočih projektov ter celo okrepiti program, vključno s posebnimi medijskimi pokrivanji novega koronavirusa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta