Slovenska vojska dobra za mir, slabša za morebitno vojno

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
30.04.2020 06:30

Slovenski vojaki odlično v mednarodnih operacijah in vzorno pri zaščiti in reševanju, a brez napredka na področju pripravljenosti za delovanje v vojni

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Odstopanja od standardov na področju kadrovske popolnitve ter popolnitve z oborožitvijo in opremo slabijo bojni karakter Slovenske vojske," meni načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Robert Glavaš.
Robert Balen

Ocena pripravljenosti Slovenske vojske (SV) za leto 2019 za delovanje v miru je boljša kot pred letom dni, je včeraj sporočil predsednik države in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor. Po njegovih navedbah je SV opravila vse z zakonom zadane naloge, v mednarodnih operacijah in misijah pa deluje odlično. Vojska deluje vzorno pri zaščiti in reševanju ter podpori drugim državnim organom, s tem pa po Pahorjevi presoji v slovenski javnosti uživa velik ugled. A kot je ocenil generalštab, vojska ni dosegla napredka na področju pripravljenosti za delovanje v vojni.

Tonin: dovolj analiz, študij in belih knjig

Po pojasnilu načelnika Roberta Glavaša ugotavljanje pripravljenosti SV zajema oceno njene zahtevane pripravljenosti in vrednotenje njene potrebne pripravljenosti. Medtem ko je bila prva dobra, je ocena potrebne pripravljenosti še vedno neustrezna. Nanjo so negativno vplivala prevelika odstopanja od standardov na področju kadrovske popolnitve ter popolnitve z oborožitvijo in opremo. "To slabi bojni karakter Slovenske vojske," je opozoril Glavaš, ki pravi, da bo treba zagotavljati nujno potrebne vire, posodobiti strateške dokumente in dokončati profesionalizacijo. Medtem si obrambni minister Matej Tonin ne želi novih analiz, študij in belih knjig ter "podobnega kupovanja časa", ampak korake naprej proti realizaciji ciljev. Sicer pa je poudaril, da je pomembno vojski zadostne resurse in usposobljenost zagotavljati redno, posebno v mirnejših obdobjih: "Ko se kaže potreba za njeno delovanje, je za odpravo zamujenega največkrat prepozno."

Dr. Jelena Juvan
Jelena Juvan

Bebler: tegobe s prioritetami, plačami, statusom

Tonin ocenjuje, da se je nabralo toliko kritičnih področij, da bodo za njihovo izboljšanje potrebna leta povečanih vlaganj in sistemskih posodobitev. Prioritete vojske so jasne vrsto let, a kako to, da ostajajo nerešene, smo izzvali obramboslovca dr. Antona Beblerja. "Problem je struktura SV in tega se ne da rešiti brez temeljne reforme," je izpostavil v prepričanju, da manjka reforma celotnega sistema obrambnega resorja. Bebler kot najizrazitejše tegobe izpostavlja plače pa tudi status vojaka po določeni starosti, vse to pa "ustvarja socialno negotovost vojakov in je razumljivo, da odbija kandidate".

Anton Bebler:"Potrebna je temeljna reforma obrambnega sistema."
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta