zadnje objavljene

pogledi

več
Lucrezia Reichlin, nekdanja direktorica za raziskave pri Evropski centralni banki, profesorica ekonomije na Londonski poslovni šoli, Project Syndicate

mnenje

več

Sladkor se je v letu dni podražil za več kot 50, mleko za več kot 38 odstotkov

Darja Kocbek Darja Kocbek
02.03.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hrana je bila v Sloveniji februarja letos v primerjavi s februarjem lani dražja za 18,3 odstotka.
Sašo Bizjak

Hrana je bila v Sloveniji februarja letos v primerjavi s februarjem lani dražja za 18,3 odstotka. Ta podražitev je največ prispevala k februarski inflaciji, ki je na medletni ravni dosegla 9,3 odstotka (januarja je dosegla 10 odstotkov), na mesečni ravni pa 0,7 odstotka, so izračunali na državnem statističnem uradu. Med živili so se v zadnjem letu dni najbolj podražili sladkor (za 51,2 odstotka), sveže posneto mleko (za 38,3 odstotka) in drugo jedilno olje (za 37,7 odstotka). Trda goriva so bila letos februarja za 72,4 odstotka dražja kot februarja lani. Hkrati se je električna energija v zadnjem letu dni pocenila za 9 odstotkov.

Bojan Ivanc, glavni ekonomist pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), je za Večer pojasnil, da se medletna inflacija znižuje in se bo še naprej zniževala zaradi visokega učinka osnove, ki odraža visoko rast cen v prvem polletju 2022. V tem obdobju je bolj relevantna mesečna inflacija, ki pa se je spet pričela povečevati hitreje. Mesečna rast v višini 0,7 odstotka je bila sicer nekoliko nižja od ocene GZS (1 odstotek), pojasnijo pa jo višje cene počitniških paketov, hrane in tekočih goriv.

Bojan Ivanc: "V prihodnjih mesecih pričakujemo, da bo rast cen storitev ključna pri gibanju končnih cen."
Robert Balen

Počitniški paketi so se po podatkih statističnega urada februarja v primerjavi z januarjem podražili za 8,6 odstotka. Cene zelenjave so bile februarja v primerjavi z januarjem višje za 5,2 odstotka, bencin se je podražil za 4,6 odstotka, cene kruha in izdelkov iz žit so bile višje za 3,1 odstotka. K znižanju mesečne inflacije so največ prispevale pocenitve trdih goriv. Februarja so bila ta za 8,1 odstotka cenejša kot januarja.

"V prihodnjih mesecih pričakujemo, da bo rast cen storitev ključna pri gibanju končnih cen in bo izvirala iz prenosa inflacije v stroške dela, uskladitve socialnih transferjev in še vedno močnega povpraševanja potrošnikov zaradi moči trga dela. V prihodnjih dveh mesecih pričakujemo okoli 0,7-odstotno mesečno rast cen," pravi Bojan Ivanc. Glavna tveganja pri prihodnji rasti cen so po njegovih besedah povezana z gibanjem cen tekočih goriv in prelivanjem višjih stroškov dela v končne cene storitev.

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjave v EU, je bila na medletni ravni februarja 9,4-odstotna (februarja lani 7-odstotna). Mesečna rast cen je bila po tej metodologiji 0,6-odstotna, navajajo v statističnem uradu. Letna stopnja inflacije, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila v državah z evrom januarja 8,6-odstotna (mesec prej 9,2-odstotna) in v državah članicah EU 10-odstotna (mesec prej 10,4-odstotna). Najnižja je bila v Luksemburgu (5,8-odstotna), najvišja na Madžarskem (26,2-odstotna), v Sloveniji pa je znašala 9,9 odstotka.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?