Skupina staršev proti obveznim maskam za učence in dijake: Nobenega dokaza ni, da vplivajo na obvladovanje epidemije

STA, VČ
17.03.2021 19:29
Pričakujejo, da bo po njihovem sporni odlok ocenilo ustavno sodišče.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je ilustrativna.
Igor Napast

Skupina skrbnikov mladoletnih otrok je vložila pobudo za presojo ustavnosti odloka, ki določa obvezno uporabo zaščitne maske na javnih krajih oz. prostorih in je med drugim obvezna za učence od 6. razreda osnovne šole do 4. letnika srednje šole, je v imenu pobudnikov sporočila  Esmeralda Canjuga.

Po mnenju pobudnikov določbe odloka grobo posegajo v njihove pravice in nasprotujejo ustavnim določbam, ki se nanašajo na pravno državo, enakost pred zakonom, na prepoved mučenja, enako varstvo pravic, osebno dostojanstvo, nedotakljivost telesne in duševne integritete, na svobodo izražanja in pravice otrok. Obenem po njihovi oceni predstavljajo grobo kršitev določb evropske konvencije o človekovih pravicah in konvencije o otrokovih pravicah.

Pobudniki menijo, da je zapoved nošenja mask arbitraren ukrep, ki ne temelji na kakršnih koli strokovnih podlagah, zato ni mogoče preveriti ne potrebnosti oziroma nujnosti ukrepa ne njegove primernosti in učinkovitosti za doseganje zasledovanih ciljev. To velja še posebej zato, ker se otroci v šoli pretežno nahajajo v t. i. družabnih mehurčkih, to je v zaključenem krogu ljudi in se družijo le v zaprtih skupinah, kar je še do nedavnega zadostovalo za izjemo od obveznega nošenja mask.

Obvezne maske v šolah po njihovem mnenju nimajo prav nobenega dokazanega učinka na širjenje oziroma obvladovanje epidemije covida-19. Na drugi strani pa ima po navedbah pobudnikov ustavne presoje dolgotrajno vsakodnevno nošenje maske številne negativne posledice, ki se odražajo na telesnem in duševnem zdravju, pomenijo pa tudi resno oviro pri socialnih stikih. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta