Po dijaškem protestu v Mariboru: Z zakonom nad kazni dijakov

Elizabeta Planinšič
17.03.2021 19:20
Zakon po vzoru abolicijskih zakonov bo jutri vložil poslanec SMC Branislav Rajić, predlog pa predvideva ustavitev vseh postopkov in povračilo že plačanih kazni.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Da dijaki, ki so februarja letos prostestirali, ne bi bili kaznovani, bodo z zakonom skušali doseči poslanci SMC.
Sašo Bizjak

Mirni protest dijakov, ki so 9. februarja letos na mariborskem Trgu svobode terjali odprtje šol, je rezultiral v štirih obdolžilnih predlogih za mladoletne dijake, ki so jih napisali mariborski policisti, ter petih globah v višini 400 evrov za polnoletne osebe.

Policijski postopki so bili deležni številnih kritik, še posebej, ker so na protestih navzoči nosili maske in upoštevali varnostno razdaljo. O kaznovanju dijakov je v ponedeljek med razpravo o interpelaciji govorila tudi ministrica za izobraževanje Simona Kustec. 4. marca letos je ministrica na tiskovni konferenci dejala: "Če me vprašate osebno, pa vam lahko rečem samo to, da gre za mlade odrasle ljudi, za katere vsekakor verjamem, da razumejo in tudi prevzemajo odgovornost za svoja dejanja. To je tisti prvi korak v svet odraslosti." V ponedeljek pa je poslancem razlagala, da je bila napačno razumljena. Tik pred tiskovno konferenco da so ji pokazali slike protesta. "Na sliki so bili trije dijaki, nosili so transparent, bili so na varnostni razdalji drug do drugega in nosili so masko. In tisto, kar je bil moj odziv in moja prva misel, je bilo, poglej, še ena skupina dijakov, ki se odgovorno obnaša, ki razume in hkrati sporoča svoj glas. Je res, da jaz nisem, ko sem pojasnjevala, da so nam za zgled in da podpiram in da spoštujem način njihovega delovanja in tudi odgovornost, ki jo v teh težkih časih prevzemajo, kazala zraven še slike, ker sem mislila, da je to to," je pojasnjevala ministrica. In dodala, da je pač "odraz stanja, v katerem se v tem trenutku nahajamo, ko v resnici pohvala za zgled postane očitno uporabno orodje za to, da se verjetno mene osebno spet izpostavlja kot neko arogantno osebo". "Po tisti sliki sodeč, jaz mislim, da smo lahko vsi samo zelo ponosni na te dijake in da vsekakor ne bodo dobili nobene kazni, ker razloga za to, sodeč po tisti sliki, v resnici ni," so bile njene ponedeljkove besede.

Branislav Rajić: "Ne drži, da ni več rešitve pred kaznovanjem teh dijakov, mi smo našli rešitev."
Andrej Petelinšek

Ministrici iz vrst SMC naj bi zdaj v pomoč, da izpolni obljubo o nekaznovanju, stopili poslanci SMC. Kot je za Večer poročanje Dela potrdil Branislav Rajić, bo jutri v državni zbor vložen predlog zakona, ki naj bi prinesel abolicijo kaznovanim dijakom. "Za vložitev zakona sem se odločil, ker nisem mogel več gledati, kako se kaznuje te dijake. Šlo je zgolj za izražanje mnenja ljudi kot zadnji izhod iz brezupnega položaja. Ne drži, da ni več rešitve pred kaznovanjem teh dijakov, mi smo našli rešitev," pravi Rajić, ki bo pod predlog prvopodpisan, sopodpisali pa naj bi ga še nekateri njegovi strankarski poslanski kolegi.

Podrobnosti o zakonu bodo tako vlagatelji predstavili jutri, po naših podatkih pa naj bi bilo v zakonu predlagano, da se ustavijo vsi postopki zoper dijake, ki so bili kaznovani na omenjenem protestu. Pa tudi, da se opusti vsakršen morebitni pregon zoper dijake protestnike ter povrnejo kazni, ki so bile zaradi odločb o prekrških že plačane.

Predlog zakona je bil pred vložitvijo poslan tudi na pravosodno ministrstvo. kjer so ga danes še preučevali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta