Skrivnostno letalo na Brniku: Kdaj bi agenti FBI lahko sploh vstopili na ozemlje Republike Slovenije?

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
20.01.2020 11:37

"Vsekakor pa tuji varnostni organi na našem ozemlju pooblastil oziroma pristojnosti ne izvajajo samostojno, ampak samo sodelujejo pri izvajanju teh aktivnosti, ki pa jih vodi slovenska policija."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V času obiska takratnega predsednika ZDA Georgea W. Busha v Sloveniji ...
Sašo Bizjak

Pred dnevi smo preverjali informacije, ali so v Slovenijo preko brniškega letališča res prispeli agenti FBI, ki naj bi po poročanju nekaterih medijev v Sloveniji preiskovali pranje iranskega denarja v NLB. Tako so na primer poročali mediji blizu stranke SDS in spletni portali v Srbiji, ki so povzemali Novo24TV in Bojana Požarja, njihove "informacije" pa je širil tudi šef opozicije Janez Janša. Da škandal pretresa Slovenijo in da gre za iransko pranje denarja, s katerim naj bi bile povezane srbske oblasti, so med drugim zapisali pri srbskem B92.
{twitter}https://twitter.com/JJansaSDS/status/1217370545139933184{/twitter}
Poročanje so prejšnji teden že zanikali pri slovenski policiji in na ameriškem veleposlaništvu v Ljubljani. "Ta let ni imel nikakršne zveze s kakršnokoli policijsko preiskavo, v kateri bi sodelovali slovenski policisti, niti v preiskavi finančnih malverzacij, ki jo izpostavljate," so poudarili na generalni policijski upravi, medtem ko so na veleposlaništvu ZDA dodali, da je bilo letalo „na rutinskem poletu za šolanje svoje posadke in takrat v njem ni bilo nobenih potnikov. Špekulacije o povezavi pristanka z agenti FBI so napačne".
No, pri slovenski policiji smo tudi preverili, kdaj in kako lahko sploh na ozemlje Republike Slovenije vstopijo pripadniki tujih policijskih enot, v tem primeru agenti FBI in izvajajo preiskavo. "Delo pripadnikov tujih varnostnih organov na ozemlju Republike Slovenije je mogoče na podlagi sprejetih mednarodnih pravnih aktov (konvencij ...), multilateralnih in bilateralnih sporazumov/pogodb o policijskem sodelovanju, katerih podpisnica je naša država ter veljavne nacionalne zakonodaje," pojasnjujejo na generalni policijski upravi.
V primeru, da tuji varnostni organi preko uradnih kanalov za mednarodno policijsko sodelovanje (Interpol, Europol, bilateralni policijski atašeji) zaprosijo za izvedbo operativnih aktivnosti na ozemlju Slovenije ter izrazijo željo, da bi pri tem sodelovali, je to mogoče izključno v okviru pristojnosti, ki so jim dane v zgoraj omenjenih pravnih aktih, in pristojnosti v okviru odredb/dovoljenj državnega tožilca ali preiskovalnega sodnika v primeru mednarodne pravne pomoči. "Vsekakor pa tuji varnostni organi na našem ozemlju pooblastil oziroma pristojnosti ne izvajajo samostojno, ampak samo sodelujejo pri izvajanju teh aktivnosti, ki pa jih vodi slovenska policija. Vse tovrstne aktivnosti potekajo po vnaprejšnjih napovedih in dogovorih ter so vnaprej odobrene/dogovorjene," še poudarjajo na policiji in dodajajo: "Slovenska policija torej izvaja in vodi vse aktivnosti, tuji policisti pa so samo prisotni pri teh postopkih ter v primeru potrebe nudijo neposredno asistenco slovenski policiji in postopkov ne izvajajo samostojno."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta