Še preden je Janša direktorja STA pozval k odstopu, neobičajno dejanje člana nadzornega sveta na torkovi seji

Žana Vertačnik
09.03.2021 20:50
Še preden je Janez Janša direktorja STA Bojana Veselinoviča pozval k odstopu, neobičajno dejanje člana nadzornega sveta Radovana Cerjaka.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Radovan Cerjak: "O pogodbi sem pripravljen argumentirano razpravljati takrat, ko jo bom preštudiral."
Tit Košir

Na torkovi seji nadzornega sveta (NS) Slovenske tiskovne agencije (STA) je prišlo do presenetljivega zapleta. Kot smo izvedeli neuradno, so v okviru seje nadzorniki na pobudo člana NS Radovana Cerjaka na vpogled prejeli pogodbo STA z Dnevnikom, ki naj bi bila po njegovi oceni sporna. Dokument je, kot vse naročniške pogodbe agencije, označen kot poslovna skrivnost. Za vsakega izmed članov NS je bil v namen vpogleda pripravljen en izvod dokumenta, v trenutku, ko se je začelo razdeljevanje, pa je Cerjak po naših neuradnih informacijah dokument spravil v aktovko in sejo predčasno zapustil.

​Prisvojitev dokumenta brez podlage

"Če drži, da je član nadzornega sveta fizično odtujil dokument družbe, ki je bil označen s poslovno skrivnostjo, brez sklepa nadzornega sveta, in si v bistvu na silo zagotovil imetništvo dokumenta, ki so ga drugi člani nadzornega sveta dobili samo na vpogled, on pa je sejo predčasno zapustil, je to nedopustno in neetično dejanje," je informacije o dogajanju na seji NS STA za Večer pospremila predsednica Združenja nadzornikov Slovenije Irena Prijović. Nadalje je povedala: "Po mojem mnenju ima lahko tudi pravne posledice, predvsem vezano na dolžno skrbnost ravnanja kot nadzornika in delovanja v dobro družbe. Ne samo da je bil to absolutno nedopusten in nekorekten odnos do preostalih kolegov nadzornega sveta, ampak je lahko v zvezi s tem družbi tudi povzročena škoda. Zagotovo pa gre za eno zavržnih praks delovanja nadzornikov." Kot je dejala Prijovićeva, to ravnanje presega profesionalnoetične norme: "V nekem normalnem delovanju nadzornega sveta niti kolegom niti upravi, tudi če bi bil kak dokument na mizi, ne bi prišlo na misel, da bi si ga brez podlage prisvojil."

Irena Prijović: "Zagotovo gre za eno zavržnih praks delovanja nadzornikov."
Tit Košir

​Pogodbo bo dal pristojnim organom

Uradnih pojasnil o dogajanju nam iz NS STA ni uspelo pridobiti, je pa bil zgovornejši Cerjak, čigar lanski potrditvi v državnem zboru so ostro nasprotovali v opoziciji in med drugim opozarjali, da je Cerjak "ideološko močno obeležen z vladajočo SDS".

Radovan Cerjak: "O pogodbi sem pripravljen argumentirano razpravljati takrat, ko jo bom preštudiral."
Tit Košir

Za Večer je Cerjak včeraj zanikal navedbe, da je torkovo sejo zapustil brez pojasnil: "Vsem članom NS sem, ko sem pogodbo spravil, povedal, da bom o tej pogodbi pripravljen argumentirano razpravljati takrat, ko jo bom preštudiral." Pojasnil je, da je določeno pogodbo zahteval že prejšnjo sredo: "Namesto tega, da bi pogodbo dobil, da bi se jo poskeniralo in poslalo meni in vsem članom NS po neki varni liniji, ki jo imamo nadzorniki STA, sem si še v soboto, nedeljo dopisoval s predsednikom NS in dokumentacije, ki sem jo zahteval, nisem dobil." Cerjak je prepričan, da mora materiale ne samo dobiti na vpogled, temveč imeti možnost, da jih preštudira. "Poslovne pogodbe, niti ne govorim, kdo je naročnik, nikomur nisem dal, nikomur je nisem pokazal. Ampak ko sem stvar pogledal, mi je bilo popolnoma jasno, zakaj jo Bojan Veselinovič skriva," je povedal in ocenil, da je od podpisa tega dokumenta za STA nastala gospodarska škoda. Zato bo s pogodbo, o kateri da je sicer pripravljen razpravljati na naslednji seji NS, "naredil, kar mora narediti", in jo predložil pristojnim organom.

​Sejanje konflikta med nadzorniki

Poznavalci razmer sicer dogajanje razumejo kot nadaljevanje pritiskov vladajočih na STA in Veselinoviča pa tudi kot sejanje spora med člani nadzornega sveta, ki bi lahko odločali o razrešitvi direktorja. Pred nekaj dnevi bi namreč vlada po naših informacijah morala odločati o sklepih, s katerimi bi NS STA predlagali, da Veselinoviča razreši, gradivo pa je bilo nato tik pred zdajci umaknjeno. Spomnimo sicer, da je STA na udaru tudi zaradi vnovične odločitve vladnega urada za komuniciranje, da zaustavi financiranje javne službe v letu 2021, kljub temu da financiranje jasno zagotavlja sedmi protikoronski zakonski paket.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta