Še letos o nižjem DDV na knjige in časopise

Jelka Zupanič
10.05.2019 20:34

Levica bi založništvu pomagala iz alarmantno težkega položaja z znižanjem DDV na knjige, časopise in publikacije z 9,5 odstotka na 5 odstotkov že do konca junija, koalicijske poslanske skupine so si vzele več časa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vlada mora do junija poročati, ali bo pomagala knjigam, tisku in novinarstvu.
Igor Napast

Na številke, izpovedi in ocene, kako se piše slovenski tiskani in elektronski knjigi ter tiskanim in elektronskim časopisom in publikacijam zadnjih deset let in kaj čaka slovenski jezik, če bodo poklicani tudi tokrat preslišali alarm, so se člani odbora za kulturo odzvali tako kot pred trinajstimi leti. Vladi so zdaj naložili, naj preuči možnost. Tokrat znižanja davka na dodano vrednost (DDV) na knjige in časopise ter publikacije z zdajšnjih 9,5 odstotka na 5 odstotkov. Najkasneje do junija naj nato odboru za kulturo poroča, kaj bo storila. Sklepi poslanske skupine Levice, s katerimi bi odbor vladi naložil, naj zniža DDV ob prvi priložnosti, torej že do junija letos z novelo zakona o DDV, niso dobili dovolj glasov.

Ključen ukrep znižanje DDV, a ne edini

Za tiskane in elektronske knjige, časopise in druge publikacije bi dodatna nižja petodstotna davčna stopnja pomenila olajšanje, so se strinjali poslanci. Da bi si opomogli in malce zadihali, vendar si zgolj s tem ukrepom ne bi opomogli toliko, da bi znižali cene, je menil Luka Mesec iz Levice. Jani Moderndorfer iz SMC pa je dejal: "Ne verjamem, da bo slovenski jezik ugasnil, ker imamo vsi v Sloveniji preveč pozitiven odnos do slovenskega jezika." Tudi če bi dvigovali roke za takojšnje znižanje DDV za knjigo, časopise in publikacije, taki sklepi po poslovniku za vlado ne bi bili zavezujoči. Vse kaj drugega pa so po poslancu obljube, ki so jih dali predstavniki ministrstev. Za znižanje DDV je bilo kulturno ministrstvo, finančno bi poiskalo nabor ukrepov, ne nujno davčnih, tudi ministrstvi za izobraževanje in gospodarski razvoj nista prigovarjali, naklonjen je bil nacionalni svet za kulturo. A po Möderndorferju bi se morali še prej pogovoriti o vseh tegobah in posebnostih, ki vladajo v slovenskem založništvu, da bi vedeli, komu lahko pomaga znižanje DDV in o čem vse bi morali razmisliti, da bi razmere trajno uredili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta