zadnje objavljene

pogledi

več
Tej Gonza, direktor Inštituta za ekonomsko demokracijo in mladi raziskovalec Univerze v Ljubljani

mnenje

več

SLOVENIJA

SDS v Ljubljani ni ponudila prave alternative. Hojs: Primcu se je obrestovalo, da ni šparal Jankovića

Luka Mlakar Luka Mlakar
23.11.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odgovornost za slab rezultat SDS na lokalnih volitvah v Ljubljani je prevzel Anže Logar. 
Sašo Bizjak

Čeprav je prvak SDS Janez Janša v nedeljo razglasil zmago na lokalnih volitvah, največja opozicijska stranka je namreč na že petih zaporednih volitvah zmagala v seštevku mestnih in občinskih svetnikov, pa grenak priokus ostaja zaradi slabega rezultata v Ljubljani. Njihovemu županskemu kandidatu Igorju Horvatu je uspelo zbrati zgolj 6,26 odstotka glasov, kar je precej manj kot pred štirimi leti, ko je ljubljanskega župana Zorana Jankovića izzval Anže Logar in osvojil 29,5 odstotka glasov, občutno slabši pa je bil tokrat tudi rezultat stranke na volitvah v ljubljanski mestni svet. "Ne moremo reči, da nismo razočarani. Število svetnikov smo z deset spravili na šest, to je kar velika razlika," poudarja podpredsednik SDS in nekdanji notranji minister Aleš Hojs.

Hojs: Primc ni kaj dosti "šparal" Jankovića

Odgovornost za slabši rezultat je z odstopom z mesta predsednika ljubljanskega mestnega odbora stranke prevzel Logar. "To je zame normalna stvar, če smo dosegli slabši rezultat. Prevzel sem politično odgovornost za neuspeh na lokalnih volitvah," pravi Logar, ki se pred dnevi kot edini od poslancev SDS ni podpisal pod predlog za posvetovalni referendum o zakonu o dohodnini. Ugibanj, da se z umikom iz lokalne politike začenja distancirati od SDS, noče komentirati, prav tako ne razlogov za slab rezultat stranke na lokalnih volitvah v Ljubljani. Na vprašanje, ali je Horvatu pomagal v kampanji, je odgovoril le, da je sam kandidiral za predsednika države: "Bil sem stoodstotno v predsedniški kampanji. Upam, da ste to opazili." Da je imel ljubljanski mestni odbor letos druge prioritete in da se je v župansko tekmo podal manj prepoznaven kandidat, je pred dnevi poudaril tudi Janša.

Gorazd Kovačič: "Ljubljana je bila zaplinjena s solzivcem in tega Ljubljančani ne morejo na hitro pozabiti."
Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

"Gospod Horvat je bil zelo primeren kandidat, moram pa reči, da so bili premalo glasni. Ni se jih dovolj slišalo, ne županskega kandidata kot tudi ne svetniške skupine," ocenjuje Hojs. Na vprašanje, kako komentira to, da je več glasov od Horvata uspelo zbrati županskemu kandidatu stranke Glas za otroke in družine Alešu Primcu, pa Hojs odgovarja, da je Primc na predvolilnih soočenjih zelo jasno povedal, kaj si misli o Jankoviću: "Ni ga kaj dosti 'šparal', zdi se mi, da se je Primcu obrestovalo, da je dovolj jasno povedal, da v Ljubljani ne želimo imeti skorumpiranega župana." Horvat očitkov o korupciji, ki vseskozi letijo na Jankovića, ni posebej izpostavljal, Hojs pa glede Logarja dodaja, da bi slednji glede na dober rezultat s predsedniških volitev prejšnji teden morda lahko bolj jasno povedal, da ima stranka v Ljubljani odličnega županskega kandidata.

Kovačič: SDS je v Ljubljani nastopila anemično

Sociolog Gorazd Kovačič slabši rezultat SDS v prestolnici komentira z besedami, da so prebivalci Ljubljane SDS zelo zamerili ravnanje prejšnje Janševe vlade s protivladnimi protestniki in nasprotniki covidnih ukrepov: "Ljubljana je bila takrat zaplinjena s solzivcem in tega Ljubljančani ne morejo na hitro pozabiti." Poleg tega v SDS ali v katerikoli drugi opozicijski stranki ali skupini letos niso našli močnega županskega protikandidata Jankoviću, ki je ob izjemno nizki volilni udeležbi že šestič zapored slavil že v prvem krogu volitev. "Njegova zmaga pa nujno ne pomeni tega, da v Ljubljani ne obstaja široko nezadovoljstvo z Jankovićem. Protikandidati so bili očitno šibki, ljudje pa niso videli nobene dobre alternative," poudarja Kovačič. Pred štirimi leti je alternativo Jankoviću ponudil Logar, ki je kampanjo oddelal zelo profesionalno, kar se je na koncu odrazilo tudi pri rezultatu volitev mestnih svetnikov. Da bo Horvat težko ponovil ta uspeh, je bilo jasno že ob najavi njegove kandidature. "SDS se je tokratne kampanje v Ljubljani lotila z zelo slabo popotnico spomina na zatiranje protestov, nastopila pa je anemično z malo znanim kandidatom in neprepoznavnim programom, hkrati pa ni veliko investirala v oglaševanje," pojasnjuje Kovačič. SDS sicer ostaja najmočnejša desna stranka v ljubljanskem mestnem svetu, a ji je z vizualno veliko bolje organizirano in učinkovito kampanjo veliko glasov speljal Primc, ki je bil doslej bolj kot na volitvah uspešen na referendumih, na katerih se je odločalo o pravicah istospolnih.

"Kadarkoli doslej je šel na volitve, je povsem pogorel, dobival je po manj kot odstotek glasov. Tokrat mu je uspel kar lep rezultat, ki je verjetno tudi posledica precej močne kampanje s plakati in nekaj populističnih obljub," ocenjuje Kovačič. Ko gre za SDS, pa se zdi, kot da so tokrat dvignili roke od Ljubljane, čeprav so pred štirimi leti z Logarjem, ki v tekmi proti Jankoviću ni imel resnih možnosti, zasnovali resno desnosredinsko kampanjo. "Tokrat ni bilo ambicije, da bi na ljubljanskem terenu spet poskušali igrati Logarjevo igro. Ali je ta odstopil samo zaradi objektivne odgovornosti ob slabem rezultatu, kar je demokratična poteza in jo pri marsikateri stranki pogrešamo, ali pa je k njegovi odločitvi botroval notranji protest, ker se je stranka odločila, da se z Ljubljano ne bo več ukvarjala in se ne bo več skušala prilagoditi njenim pričakovanjem, lahko samo ugibamo," poudarja Kovačič. Ob tem dodaja, da se SDS na lokalni ravni očitno namesto na velika mesta osredotoča na okolico mest in podeželje, kjer ima tudi večje možnosti za uspeh: "Ne nazadnje so pred aprilskimi parlamentarnimi volitvami svojo podeželsko bazo nagovarjali tudi skozi neko nasprotovanje ljubljanskim vrednotam, interesom in načinu življenja ter se predstavljali kot protiljubljanska stranka."

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?