Rupla vlada imenovala za v. d. direktorja Javne agencije za knjigo, Ivan Simič se vrača na vrh Fursa, NIJZ dobi še strokovnega direktorja

19.05.2021 21:12
Nekdanji zunanji minister bo javno agencijo za knjigo vodil od 2. junija letos do imenovanja novega direktorja po izvedenem javnem natečaju, so odločili na seji vlade.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dimitrij Rupel 
Robert Balen

Vlada je za vršilca dolžnosti direktorja Javne agencije za knjigo Republike Slovenije (Jak) imenovala dr. Dimitrija Rupla, so po seji vlade zvečer iz urada za komuniciranje (Ukom) sporočili pričakovano kadrovanje.

Nekdanji zunanji minister bo javno agencijo za knjigo vodil od 2. junija letos do imenovanja novega direktorja po izvedenem javnem natečaju.

"Zlahka" bo pripravil Slovenijo za Frankfurt 2023 

Rupel, ki bo nasledil Sebastjana Eržena, ki se mu vedejevstvo izteče 1. junija, se ponaša z vrhunskimi domačimi in mednarodnimi strokovnimi, znanstvenimi in političnimi referencami. Je avtor več kot 100 izvirnih znanstvenih in strokovnih člankov oz. samostojnih poglavij v monografskih publikacijah, skoraj 40 recenzij in kritik, več kot 20 strokovnih monografij in vrste leposlovnih umetniških del, sporočajo iz Ukoma.

Ima dolgoletne poslovne in vodstvene izkušnje, "saj je poleg ministrskih, diplomatskih in znanstvenih položajev kot rektor vodil največjo osrednjo zasebno družboslovno univerzo Novo univerzo". Zato bo zaradi svojih bogatih mednarodnih izkušenj in povezav "zlahka vzpostavil dobro izhodišče za uspešno izvedbo častnega gostiteljstva Slovenije na mednarodnem knjižnem sejmu v Frankfurtu leta 2023", piše v sklepu vlade.

Obenem je bil v svet Jaka imenovan Damjan Damjanovič, nekdanji direktor Slovenske filharmonije, ki je blizu stranki SDS. 

Simič se vrača na Furs

Ivan Simič
Nebojša Tejić/sta

Od 1. junija bo Ivan Simič v. d. generalnega direktorja Fursa.

Davčni svetovalec Simič, trenutno vodja vladnega strateškega sveta za debirokratizacijo, je tedanjo Davčno upravo RS (Durs) že vodil med letoma 2006 in 2008. Vlada ga je s 1. januarjem 2006 imenovala za vršilca dolžnosti generalnega direktorja, nato pa 13. aprila za polni mandat. Julija 2008 je odstopil. 

Furs trenutno kot v. d. generalnega direktorja vodi Simon Starček. Na tem mestu je začasno od 1. marca, ko je nasledil tedanjo v. d. generalne direktorice Ireno Nunčič. Ker je 7. maja odstopil, je minister za finance Andrej Šircelj vladi predlagal njegovo razrešitev. V postopku iskanja novega direktorja Fursa je ministrstvo za javno upravo februarja prejelo eno prijavo, ki je bila naknadno umaknjena. S tem je bil postopek posebnega javnega natečaja zaključen.

Vlada ukinja kontrolne točke na meji z Madžarsko

Z odlokom o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni covid-19 vlada, ki se je pred sejo tudi tokrat posvetovala s skupino za covid pri ministrstvu za zdravje, ukinja kontrolne točke na meji z Madžarsko. Dodana je izjema za vstop brez karantene ali testa za prebolevnike, ki so se v najkasneje v osmih mesecih po pozitivnem PCR-testu oziroma začetku simptomov cepili vsaj z enim odmerkom cepiva, ki ga priznava Republika Slovenija. Ustrezna zaščita za prebolevnike se vzpostavi takoj po cepljenju.

Vlada je med drugim odločila tudi, da Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) ob (generalnem) direktorju dobi še strokovnega direktorja. Imenoval in razreševal ga bo generalni direktor.

Določenih je tudi 35 novih pomembnih investicij za zagon gospodarstva po epidemiji covida-19, so sporočili po seji vlade, niso pa navedli, katere so to.

Veteranom spominska medalja

Vlada je sprejela tudi odlok o spominski medalji ob 30. obletnici samostojnosti in neodvisnosti države. Ob okrogli obletnici razglasitve slovenske samostojnosti jo bodo prejeli vsi živi veterani vojne za Slovenijo, ki imajo izkaznico vojnega veterana ministrstva za delo, izjemoma pa tudi drugi posamezniki in organizacije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta