Rok Snežič naj bi prejel podkupnino od človeka, ki je to, podkrepljeno s posnetki, predal novinarjem

M.R.
22.10.2023 20:00

Rok Snežič naj bi od žvižgača Pop TV, sicer podjetnika, ki je sodeloval z Družbo za avtoceste (Dars), zahteval podkupnino. Dejal naj bi mu, da mora plačati 90 tisoč evrov, če želi z Darsom še naprej poslovno sodelovati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Plakat Roka Snežiča, na katerem je oglaševal, da odpira vrata državnih podjetij.
M. L.

To so razkrili v oddaji 24ur na Pop TV. Denar naj bi šel k stranki SDS. "Tako se je govorilo," je povedal vir-žvižgač, katerega identiteto so zakrili. Zatrdil je še, da je davčnemu svetovalcu Roku Snežiču, sicer, kot pravi sam, prijatelju predsednika SDS Janeza Janše, plačal podkupnino. Snežič pa je za Pop TV povedal, da podkupnine ni nikoli sprejel. "Če sprejmem kdaj, sprejmem plačilo za svoje opravljeno delo," je razložil Snežič. Žvižgač pa ga je tudi enkrat posnel, ko mu je predal del podkupnine v višini 5000 evrov, posnetek pa so predvajali na omenjeni televiziji. "Zakaj bi neka stranka pobirala podkupnino, saj stranke se ne da podkupiti," se je v pogovoru z novinarji Pop TV spraševal Snežič. Janša je sicer pogovor za oddajo 24ur zavrnil. So se pa po objavi prispevka na televiziji odzvali v stranki. "Rok Snežič ni nikoli pridobival sredstev za stranko SDS," so zapisali. 

Snežič naj bi k žvižgaču pristopil pred skoraj tremi leti, ko je vodenje uprave Darsa prevzemal član NSi (tudi nekdanji podpredsednik stranke) Valentin Hajdinjak. Hajdinjak je za oddajo, tako kot pred časom že tudi za Večer, zatrdil, da se s Snežičem nikoli ni srečal in da z njim nikoli ni bil v stiku. Potrdil je, da je Snežič uradno prosil za srečanje z njim, a da do tega nikoli ni prišlo. Poleg tega pa Hajdinjak v nadaljevanju še pove, da je dobil z ministrstev več klicev, da bi bilo dobro, če bi se vendarle s Snežičem sestal. Z ministrstev so klicali tudi zaposleni "ne na tako nizkih položajih", je dejal. 

Vir novinarjev 24ur je omenjal še dve imeni: nekdanjega generalnega direktorja policije v času Janševe vlade Antona Travnerja in Damijana Jeklina. Slednji je bil zaposlen na ministrstvu za obrambo, ko ga je vodil Matej Tonin, sicer predsednik NSi. Hajdinjak pa ju je pred časom zaposlil na Darsu. 

Oba naj bi v imenu Darsa sodelovala pri razpisu za avtovleke tovornih vozil. Prav v te razpise naj bi se osebno vpletal tudi Hajdinjak, saj naj bi v enem primeru celo sodeloval na sestanku s petimi izbranimi izvajalci, ki naj bi jim bilo rečeno, naj se dogovorijo, kako si bodo razdelili pogačo. 

"Snežič odpira vsa vrata"

Spomnimo, pred časom smo že poročali, da je Rok Snežič najel več obcestnih plakatov, na katerih je oglaševal, da odpira vrata javnih podjetij. Na prvem mestu je bilo navedeno ime družbe Dars. "Povem vam, da poznam dosti ljudi v vodstvu NSi in da mi ni težko priti do nobenega direktorja v državni firmi, ki je od NSi. Zato oglašujem podjetja, kjer so ti kadri še ostali," je že pred časom za Večer dejal Snežič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta