Robert Golob: Ljudje se zavedajo zgodovinskega trenutka. Sooblikovali bomo novo podobo Slovenije

MAT
26.04.2022 14:17

Predsednik republike je gostil zmagovalca nedeljskih volitev, ki bi levosredinsko vlado lahko sestavil v začetku junija. Borut Pahor je ponosen, da je Sloveniji vsakič doslej uspelo izpeljati miren prehod oblasti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik republike Borut Pahor je v predsedniški palači gostil zmagovalca volitev Roberta Goloba. 
Robert Balen

Predsednik republike Borut Pahor je v predsedniški palači na tradicionalnem neformalnem srečanju sprejel zmagovalca nedeljskih volitev v državni zbor Roberta Goloba. Voditelj Gibanja Svoboda se je pred tem srečal s predsednico SD Tanjo Fajon, s katero namerava sodelovati v prihodnji vladi. Pogovori z Levico ostajajo v mirovanju, dokler svet stranke ne sprejme odločitve o ponujenem odstopu izvršnega odbora na čelu s koordinatorjem Luko Mescem. Neuradno je malo možnosti za zamenjavo vrha najmanjše parlamentarne stranke, ki se je pred volitvami zavezala, da bo sodelovala v levosredinski koaliciji.

Pahor in Golob sta imela neformalni sestanek
Robert Balen

Pahor je Golobu čestital za jasno volilno zmago in se mu priporočil za uspešno sodelovanje. Pogovarjala sta se o postopkih za čim prejšnje oblikovanje nove vlade, kar je v interesu obeh sogovornikov. "Če bo vse teklo gladko, bi novo vlado lahko dobili v začetku junija," je ugotovil Pahor. Novi sklic državnega zbora se bo na konstitutivni seji prvič sestal predvidoma 13. maja, posvetovanja z vodji poslanskih skupin pa bodo zaradi jasnega izida volitev kratka. "Kot predsednik republike vlad niti ne podpiram niti jih ne podiram, ampak z njimi sodelujem. Ponosen sem, da smo v Sloveniji vsakič doslej uspeli opraviti miren prehod oblasti," je dejal Pahor, ki je zagovornik elementarnega sodelovanja med bodočo koalicijo in opozicijo.

Prihod Goloba v predsedniško palačo
Robert Balen

Najverjetnejši bodoči slovenski premier Robert Golob je v pogovoru z novinarji povedal, da Gibanje Svoboda ponižno sprejema odgovornost, ki so jo stranki namenili volivci. "Prepričan sem, da bomo v dveh mandatih sprejeli več, kot smo obljubili. Država mora opraviti notranjo reformo večine družbenih podsistemov. Visoka udeležba na volitvah in močna podpora naši stranki dokazujeta, da se ljudje zavedajo zgodovinskega trenutka. Skupaj z državljani, civilno družbo in drugimi sorodnimi strankami bomo sooblikovali nov družbeni dogovor in novo podobo Slovenije za naslednje desetletje," je razložil Golob, ki si želi vladati s Socialnimi demokrati in Levico. Po potrditvi nove vlade je napovedal priprave na jesenski spopad s pandemijo koronavirusa in energetsko draginjo, nato bodo sledili pogovori z opozicijo o državotvornih projektih, za katere bo potrebno v državnem zboru zbrati ustavno večino.

Za prvi sestanek Goloba in Pahorja po volitvah je bilo veliko zanimanje novinarskih hiš.
Robert Balen

Prvi uradni koalicijski pogovori bodo stekli prihodnji teden. Golob je vrata nove vlade odprl za strokovni kader iz strank LMŠ in SAB, ki sta na volitvah izpadli iz parlamenta. "Ne nameravamo odpirati prostora za politične kadre. Ključna kriterija za imenovanje bosta strokovnost in znanje. Odprti smo tako za sodelovanje s civilno družbo kot političnimi strankami, ki delijo podobne vrednote," je izpostavil predsednik Gibanja Svoboda. O vodenju zunanje politike je Golob povedal, da ne bodo "solirali kot sedanja vlada". Zunanja politika po njegovih besedah ne bo stvar ene osebe, ampak širšega soglasja v državnem zboru. Glede odnosov s Hrvaško je zavzel jasno stališče, da arbitražni sporazum ostaja trdno sidro, od katerega ne nameravajo odstopiti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.