Podpredsednik SD Pikalo odstopil. Poslanka LMŠ: Nekateri bi morali reči mea culpa

Vanessa Čokl Vanessa Čokl
26.04.2022 12:16

Socialna demokracija je predobra ideja, da bi imela zgolj 6,65 odstotka, pravi Jernej Pikalo. Mu bo sledil še kdo? Predsednica SD je po neformalnem srečanju z Robertom Golobom zadovoljna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jernej Pikalo in Tanja Fajon, ko se poti še niso razhajale. Desno na fotografiji je še en vplivni SD-jevec Igor Lukšič. 
Janko Rath

"Volilni rezultat stranke SD je pod pričakovanji. Slab. Socialna demokracija pa je predobra ideja, da bi imela zgolj 6,65 % podpore. Zato se mi zdi prav, da kot podpredsednik SD z odstopom dam zalet resnični razpravi v stranki, kako naprej," je na twitterju objavil dr. Jernej Pikalo.

Predsednica SD Tanja Fajon je na potezo vplivnega člana stranke, v preteklosti večkrat tudi ministra,  odgovorila, prav tako na twitterju, z napovedjo kongresa stranke najpozneje v pol leta. Odstop Pikala spoštuje in ga vidi "predvsem v luči, da se v stranki iskreno pogovorimo, kako in s katero ekipo bomo stranko peljali naprej", naredila bo vse, da bo ta postopek odprt za vse v stranki do kongresa. 

Socialni demokrati so imeli do zdaj kar štiri podpredsednike. S Pikalovim umikom ostajajo trije: Matjaž Nemec, ki se po neizvolitvi v državni zbor omenja kot nadomestni poslanec za do zdaj evroposlanko Fajon, bivša ministrica Andreja Katič in dr. Dominika Švarc Pipan. Nihče od teh treh na nedeljskih volitvah ni bil izvoljen za poslanca. V poslanskih klopeh tudi ne bo več nekdanjega predsednika SD Dejana Židana, ki ga je na čelu stranke nasledila Tanja Fajon. 

Dejan Židan je odstopil spomladi 2020. Vodenje SD je takrat prevzela Tanja Fajon, Židan pa jo je v žerjavico poslal z oceno, da gre za bodočo predsednico vlade. Jeseni istega leta jo je kongres stranke potrdil za štiriletni predsedniški mandat in za to, da odpelje stranko na nove parlamentarne volitve pod geslom "drugače" ...   

SD bo imela v novem parlamentarnem sklicu samo 7 poslanskih sedežev, predsednica stranke pa je takoj po zaprtju volišč napovedala, da bodo konstruktivni partner v bodoči koaliciji pod vodstvom Gibanja Svoboda Roberta Goloba. S tem je zavrnila prva vprašanja tudi o svoji odgovornosti za težo SD po volitvah. Dodala je nerodno priznanje, da je po zaprtju volišč poklicala Goloba, a da se nista uspela najti ...

Povolilna matematika: S kom v koalicijo, komu ministrski položaji? Vse je v rokah Roberta Goloba

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta