Revizija predsedniških volitev: Računsko sodišče odkrilo napake pri dveh kandidatih

M.R.
20.07.2023 11:03

Računsko sodišče je v revizijah volilnih kampanj za predsedniške volitve ugotovila nekatere nepravilnosti pri Vladimirju Prebiliču in Milanu Brglezu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V drugem krogu lanskih predsedniških volitev je Nataša Pirc Musar premagala Anžeta Logarja.
Robert Balen

Kočevski župan Vladimir Prebilič je na lanskih predsedniških volitvah kandidiral kot kandidat s podporo volivcev. V prvem krogu je dobil dobrih 10 odstotkov glasov. Svojo kampanjo je organiziral sam, računsko sodišče pa mu je izreklo mnenje s pridržkom za pravilnost poslovanja. Denarnega prispevka pravne osebe namreč ni nakazal v humanitarnega namene, poleg tega pa je s transakcijskega računa, ki je bil namenjen kampanji, poravnal stroške, ki niso bili del kampanje, je ugotovilo računsko sodišče. Mnenje s pridržkom je Prebiličevi kampanji sodišče izreklo tudi za pravilnost poročanja. Razlog so bila napačno izkazana zbrana in porabljena sredstva. 

Kampanjo evropskega poslanca Milana Brgleza, ki je imel na volitvah tudi podporo Gibanja Svoboda, v prvem krogu pa je dobil skoraj 15,5 odstotka glasov, je organizirala njegova stranka SD. Računsko sodišče je stranki izreklo mnenje s pridržkom za pravilnost poslovanja. SD je namreč transakcijski račun za kampanjo odprl devet dni prepozno. S tega računa pa je nato poravnala tudi stroške, ki niso bili del kampanje. Za poročanje Brglezove kampanje pa je računsko sodišče organizatorju izdalo pozitivno mnenje.

Kampanjo Milana Brgleza je vodila stranka SD, ki ji je računsko sodišče izreklo mnenje s pridržkom za pravilnost poslovanja.
Robert Balen

Nobenih nepravilnosti ni računsko sodišče zaznalo pri volilni kampanji Nataše Pirc Musar, ki je bila v drugem krogu volitev izvoljena za predsednico. Organizatorka njene kampanje Darinka Pavlič Kamien je namreč dobila pozitivno mnenje računskega sodišča tako za pravilnost poslovanja kot tudi za pravilnost poročanja. 

Pirc Musar se je drugem krogu pomerila s kandidatom Anžetom Logarjem, sicer članom stranke SDS, ki pa je prav tako kandidaturo vložil s podporo volivcev. Njegovo kampanjo je najprej vodila Anka Sukič, pozneje pa Darja Bučar. Slednja je dobila pozitivno mnenje računskega sodišča za poročanje in poslovanje. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta