Razburjenje zaradi spremembe mest televizijskih programov: Ali gledanost programa vpliva na programsko mesto?

Matej Simič Matej Simič
10.06.2021 11:26
Mnoge uporabnike Telekomovih televizijskih storitev že dober teden razburjajo spremembe mest televizijskih programov v programski shemi, ki so jih v tem državnem podjetju uvedli v noči s 1. na 2. junij, nekateri med njimi zato razmišljajo tudi o prekinitvi naročniškega razmerja. Programe v (delno) madžarski lasti, denimo Planet TV in Nova24TV, so preselili višje, tiste z višjo gledanostjo, denimo Pop TV in Kanal A, pa nižje. Natančnih pojasnil, na podlagi česa je sestavljena shema, nam pri Telekomu niso dali.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

"Telekom, ste čisto pri sebi? Kdo vam je dal dovoljenje, da ste mi premetali programska mesta in mi med prvih pet podtaknili neke čudne programe, ki jih nikoli ne gledam?" je med drugimi 2. junija na twitterju zapisal nekdanji predsednik državnega zbora Pavel Gantar.

Zmotila ga je sistemska nastavitev televizijskih programov, ki so jo pri Telekomu izvedli z namenom zagotavljanja ustrezne učinkovitosti novega sistema. 24. maja so namreč združili programe ločljivosti SD in HD na eno programsko mesto, so pojasnili pri Telekomu: "Uporabnikom tako ni več potrebno preklapljati med dvema različnima programskima mestoma, da bi lahko določen TV-program spremljali v ločljivosti, ki jim ustreza."

Pojasnili so še, da je prvih 25 programskih mest namenjenih slovenskim televizijskim programom (z izjemo programa HBO), ki so namenjeni splošni skupini gledalcev. Sledijo jim sklopi dokumentarnih, filmskih, zabavnih, otroških, športnih, glasbenih in drugih programov.  

Tit Košir

Splošni akt o razvrščanju programov v javnih digitalnih televizijskih omrežjih namreč določa, da morata biti prvi in drugi spored javne televizije na prvem in drugem programskem mestu. Drugih zakonskih predpisov glede razvrščanja programskih mest nimamo, so dejali pri Agenciji za telekomunikacijska omrežja in storitve. 

Na prošnjo za pojasnilo, na podlagi katerih poslovnih dogovorov so programi razvrščeni, so pri Telekomu odgovorili: "Podrobnosti poslovnih dogovorov ne razkrivamo." Na trikrat zastavljeno vprašanje, ali gledanost programa vpliva na programsko mesto, nismo prejeli odgovora.

Programi v delno madžarski lasti višje, najbolj gledani kanali nižje

Programa Nova24TV in Nova24TV 2 so pri Telekomu s sedemnajstega in osemnajstega programskega mesta prestavili deset mest višje, kaže primerjava programov v shemi pred in po sistemski ponastavitvi. Programa izdaja družba NTV24.si, piše v razvidu medijev. Po podatkih poslovne baze Bisnode je bilo podjetje 8. junija v 45 odstotni lasti treh madžarskih podjetij. Skoraj šest odstotkov lastništva si delijo posamezniki, med njimi pa so tudi vidni člani stranke SDS. 

Planet TV, ki je bil lani septembra dokončno prodan podjetju TV2 Adria, ta pa je v stoodstotni lasti madžarskega podjetja TV2 Media, je bil že pred spremembo programskih mest na tretjem mestu. Spomnimo, pred prodajo je bil četrtinski lastnik družbe, ki izdaja istoimenski program, Telekom Slovenije, kažejo podatki baze Bisnode. Na četrtem in petem mestu v Telekomovi shemi sta se temu programu pridružila še programa Planet Plus HD in Planet 2 HD istega izdajatelja. 

Televizijska programa z največjo gledanostjo v državi, Pop TV in Kanal A, za katera velja, da kritično poročata o političnem dogajanju v državi, sta s četrtega in osmega mesta padla na enajsto in dvanajsto mesto. Programa izdaja družba Pro Plus, ki je v lasti sklada CME, ta pa je od lanske jeseni v lasti češke investicijske skupine PPF Group.

Mitja Štular
Tit Košir
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta