Protest Rešimo Slovenijo: Izbira lokacije, torej Prešernovega trga, ni naključna

Uroš Esih Uroš Esih
07.10.2019 18:41

Kakšen je domet četrtkovega "vseslovenskega" protesta Rešimo Slovenijo v režiji nekdanjih pomladnih političnih strank brez Nove Slovenije? Marjan Podobnik pričakuje tisoč ljudi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Glede protesta ostaja odprto vprašanje, ali bo na njem, kjer bodo besedo dobile predvsem civilne iniciative, ki so se pridružile protestu, govoril tudi prvak SDS Janez Janša, ki na socialnih omrežjih izvaja mobilizacijo za udeležbo.
Tit Košir

"Dovolj nam je, da nas vladna garnitura deli na prvo- in drugorazredne. Želimo, da zagotovi, da smo pred ustavo vsi enaki. Ponovno želimo vrniti identiteto Sloveniji v smislu, da si želimo pravične in poštene Slovenije za vse državljane Slovenije. Zahtevamo prenehanje kršenja človekovih pravic in svoboščin ter da se poskrbi za malega človeka, ki potrebuje pomoč." Tako nam je Franc Kangler, glavni pobudnik in eden od organizatorjev četrtkovega protesta Rešimo Slovenijo, ki bo potekal na Prešernovem trgu v Ljubljani, pojasnjeval razloge za "vseslovenski" protest. Kanglerju, ki so ga leta 2012 z županskega mesta v Mariboru odnesle mariborske vstaje, pri organizaciji logistično pomaga zunajparlamentarna SLS, k protestom pa vabita tudi SDS in njen predsednik Janez Janša, čigar druga vlada je bila žrtev vseslovenskih vstaj iz protestne sezone 2012/13.

Kanglerjeva verzija rumenih jopičev

Na vprašanje, koliko ljudi pričakujejo v četrtek v Ljubljani, Kangler ne odgovori konkretno, želi si jih čim več. A ne glede na število udeležencev protesta je njegov posredni cilj padec vlade Marjana Šarca, doda. O številčnih ciljih protesta je bil včeraj konkretnejši Marjan Podobnik, predsednik SLS, ki pravi, da pričakuje tisoč protestnikov. SLS, ki skrbi tudi za logistiko protesta, je do sedaj uspelo napolniti tri avtobuse protestnikov iz Maribora, Slovenske Bistrice in Laškega. Stroškov prevoza pa ne bo krila stranka, ampak bodo pobirali prostovoljne prispevke.

Andraž Zorko 
Matej Tonin, NSi: "Udeležba je stvar svobodne volje vsakega državljana in tudi člana Nove Slovenije." 
Robert Balen

Tonin: Probleme bomo reševali v parlamentu

Ob protestu Rešimo Slovenijo se zastavlja vprašanje, kakšen potencial ima protest, ki je bil zasnovan na desnosučni strankarski relaciji Kangler (NLS)-SLS-SDS. Mimogrede, pri protestu desnice ne sodeluje Nova Slovenija, ki se želi programsko premakniti v politično sredino. "Nismo med organizatorji mitinga. Članov nismo pozivali k udeležbi. Udeležba ali neudeležba je stvar svobodne volje vsakega državljana in tudi člana Nove Slovenije," nam je pojasnil predsednik stranke Matej Tonin in pomenljivo dodal, da bodo s parlamentarni aktivnostmi po svojih močeh reševali probleme, ki so spodbudili proteste.

Franc Kangler: "Želimo si pravične in poštene Slovenije za vse državljane." 
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta