Prost je le še en otroški respirator. Pediatrične ambulante in bolniške postelje so polne, otroci so hkrati okuženi z dvema, tremi virusi

Andreja Kutin
10.11.2021 06:00

Testiranje je učinkovit in neboleč ukrep, ki nikakor ne poškoduje otroka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Otroški respiratorji so bistveno drugačni od tistih za odrasle. Sedaj jih primanjkuje. 

Sašo Bizjak

Ker so zaradi uvajanja testiranja na covid-19 v šolah mnogi starši vznemirjeni, smo pediatrinjo mariborskega zdravstvenega doma mag. Gordana Štrković Tomaško vprašali, kako teče testiranje in kakšne so možnosti zapletov. "Pri teh hitrih testih greš res le v začetek nosu, nikakor ne globoko. Tudi zato jih je vedno treba potrditi s PCR-jem, kjer pa je treba vzorec odvzeti iz nosno-žrelnega predela." Pomembno je, da ne enačimo odvzema vzorca za PCR-test s šolskimi hitrimi testi. V prvem primeru je namreč odvzem vzorca bolj zapleten. "Večina respiratornih virusov se razmnožuje na stiku med žrelom in nosom, tam je zanje lepo gojišče in od tam gredo v telo in tam je tudi največja verjetnost, da ga bomo lahko izolirali. Na nosu imamo dvakrat po dve luknji, dve vidimo in skoznje dihamo, dve pa sta povezava med nosom in žrelom. Po teh dveh ves čas tečejo izločki iz nosu v žrelo in ves dan jih goltamo. A tudi pri PCR-vzorcih gremo s palčko, ki je na najdebelejšem delu široka pol centimetra, skozi luknje, ki so široke centimeter in pol, pride le do nekoliko neprijetnega občutka. Seveda ti odvzemi niso za laike, testi za samotestiranje pa niso tako zapleteni," pravi pediatrinja.

Dobra mera razuma in strpnosti

Ena od bolj razširjenih teorij je, da bi lahko prišli s paličico za testiranje do možganov. "Ni šans, to je neumnost! Še pri kroničnem sinusitisu morajo bolniki na operacijo, da jim lahko razširijo odprtino tako, da izteče iz sinusov gnoj. ORL-jevci imajo pri dreniranju sinusov težave, kako bi prišel do možganov z mehko palčko? Nemogoče. Sploh pa si otroci ves čas vrtajo po nosu in vanj vtikajo vse mogoče," še prida pediatrinja.

In kako prepričati otroke, predvsem pa starše, naj testirajo otroke? Iz izkušenj v ambulanti pravi, da "na silo ne gre nič". Staviti morajo na dobro voljo in razum staršev. A večinoma se starši strinjajo in od desetih otrok jih brez težav testirajo devet. Pomembno je tudi, kako starši obravnavajo te teme z otroki. Pediatrinja Štrković Tomaško: "Normalno in mirno jim razložimo, da je to virus, od katerega lahko zboliš, nato pa lahko zbolita še babica ali dedek, ki sta starejša in ju moramo čuvati. In zato moramo vsake toliko s palčko obrisati nosek, enako kot si moramo umiti zobe. To otroci sprejmejo brez težav, paniko naredijo odrasli. Kjer so doma nastrojeni proti ukrepom, so otroci prestrašeni. Veliko staršev pa popolnoma brez težav testira otroke doma."

Testiranje ne poškoduje nosu. 

Reuters

Stanje je skrb vzbujajoče

V ambulantah pediatrov je v tem času gneča precejšnja. "Imamo vse viruse, ki jih lani ni bilo, plus covid. Zgodijo se tudi kombinacije virusov s covidom in ti otroci so praviloma v bolnišnici. Gripe še nismo imeli potrjene, dogaja pa se sočasna okužba z novim koronavirusom in RSV. Že doslej smo otroke z RSV vsako leto zdravili na respiratorjih, če je otrok okužen, pa je potek lahko še toliko težji. Ne smemo pozabiti na večorganski vnetni sindrom, ki sicer ni pogost, a sem zaskrbljena, ker sedaj se je v ambulanti že nakopičila tolikšna masa otrok, da bi lahko pričakovali kak primer," pravi pediatrinja. Sindrom se pojavi šele mesec po prebolelem covidu, simptomi pa niso posebno izraziti oziroma so podobni drugim - slabo počutje, visoka telesna temperatura, pordele dlani in podplati, izredno slabo počutje. Sledi odpovedovanje organov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta