Privilegij pravočasne odločitve: odlašanje z varčevanjem pomeni, da bo pozneje treba plačevati več

Dojemljivost za varčevanje za dodatno pokojnino se pri posamezniku poveča približno po 45. letu starosti. Do takrat so skrbi, zlasti finančne, usmerjene predvsem na dom in družino. Čas upokojitve je za mlajše, zlasti na začetku delovne poti, zelo oddaljena prihodnost z megleno sliko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prelaganje odločitve glede varčevanja za pokojnino na kasnejša leta se lahko pokaže kot zelo draga napaka. 
Profimedia

Upokojitev je tako v drugem planu. Kar je razumljivo. A prelaganje odločitve glede varčevanja za pokojnino na kasnejša leta se lahko pokaže kot zelo draga napaka. Razlog tiči v obrestno obrestnem računu, katerega naj bi bil Albert Einstein označil kot najmočnejšo silo v vesolju. Če obstaja dvom, ali ta izrek upravičeno pripisujemo domnevnemu avtorju, pa o dejanski moči obrestno obrestnega računa ni dvoma.

Mag. Uroš Ornik, izvršilni direktor uprave Save pokojninske družbe 
Andrej Petelinšek

Orišimo s preprostim primerom. Vzemimo dve osebi, ki se obe upokojita pri 65 letih. Prva je danes stara 45 let, druga 25. Obe za varčevanje namenita enak znesek, recimo 50 evrov mesečno. Zanima nas, koliko privarčuje vsaka izmed njiju. Prva oseba varčuje 20 let in privarčuje 12 tisoč evrov. Druga varčuje 40 let in privarčuje dvakratnik tega zneska, torej 24 tisoč evrov. Rezultat je matematično pravilen, a je tudi napačen. Navedenemu primeru dodajmo triodstotno letno donosnost (obrestno mero). Prva oseba v tem primeru privarčuje 16 tisoč evrov, druga pa 46 tisoč. Prva oseba ne privarčuje polovice zneska druge, marveč le dobro tretjino. Da bi privarčevala enako, bi morala namesto 50 evrov varčevati kar 140 evrov. To pa je pomembna razlika!

Ali lahko človek pri 25 letih nameni 50 evrov za varčevanje? Najprej najenostavnejši odgovor: da. To je približno 1,7 evra na dan. Odreči se je treba zgolj kakšni kavi na dan. V primeru dodatnega pokojninskega zavarovanja se niti temu ni treba odreči. Če varčevanje za pokojnino omogoča delodajalec, varčevanje pogosto "ne stane nič". Nerazumljivo je, da se za pokojninsko varčevanje ne bi odločili. Če nimate te možnosti, lahko varčujete sami. Zneski varčevanja se upoštevajo pri vaši dohodnini. V tem primeru 50 evrov varčevanja pomeni, da plačate bistveno manj - povprečni zaposleni 26 odstotkov manj ali "samo" 37 evrov. Manj kot kava na dan torej. Odgovor na uvodno vprašanje je kar dvakrat "da".

Odlašanje z varčevanjem tako pomeni, da bo kasneje treba plačati več. Takšna odločitev je osebni davek, ki ga bo posameznik, tako ali drugače, poravnal - samemu sebi. Varčevati 140 evrov mesečno je precej bolj težavno, včasih tudi nemogoče. Vendar ni nujno, da je tako. Zato izkoristite privilegij pravočasne odločitve, kajti samo v tem primeru lahko tudi iz malega zraste veliko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.