Pri nas več kot 80 odstotkov umrlih za koronavirusom starejših od 75 let

D.Ži, A.L., STA
14.04.2020 06:21

V ponedeljek osem novih potrjenih okužb z novim koronavirusom ob 541 testiranjih, ena nova smrt.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Koronavirus - Sproščanje ukrepov in zategovanje ukrepov

22.20

Odslej na zaprtih javnih krajih tudi z odlokom zapovedano razkuževanje rok namesto rokavic

Vlada je na današnji dopisni seji spremenila odlok, ki določa tudi ukrepe v zaprtih javnih krajih v času epidemije novega koronavirusa. S spremembami odpravlja obvezno nošenje rokavic in ga nadomešča z obveznim razkuževanjem rok. Odlok, ki gre v smeri že prejšnji teden podanih priporočil, bo začel veljati v sredo. Več -> TUKAJ. 
21.45

Čakalne dobe bodo daljše

Zaradi preventivnih ukrepov, ki bodo nujni ob vpeljavi nenujnih pregledov, bo obravnava pacientov bistveno daljša, opozarjajo v Koordinaciji zdravniških organizacij in pozivajo vlado, naj vključi v obravnavo pacientov tudi zasebnike. Več -> TUKAJ.
20.40

"Kriminalka s posledicami za življenja ljudi." Iz opozicije pozivi za ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije o nabavah zaščitne opreme

Iz opozicije prihajajo pozivi za ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije o nabavah zaščitne opreme. Da bodo v LMŠ predlagali ustanovitev preiskovalke, je na Twitterju napovedala njihova poslanka Jerca Korče.
{twitter}https://twitter.com/Je_rca/status/1250090944285859840{/twitter}
Za takšno preiskavo se zavzemajo tudi v Levici. V SAB pa so spomnili, da so že predlagali nadzor na dodeljevanjem javnih sredstev. Več -> TUKAJ.
19.00

Več kot 80 odstotkov umrlih za koronavirusom starejših od 75 let

Podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) kažejo, da je večina umrlih zaradi bolezni covid-19 starejših. Več kot 80 odstotkov umrlih je starejših od 75 let, skoraj 60 odstotkov pa starejših od 85 let. Zaradi bolezni, ki jo povzroča novi koronavirus, je v Sloveniji do vključno ponedeljka umrlo 56 oseb.
NIJZ podatke o umrlih dobiva z zamikom, zato se tabela nanaša na podatke, ki so povzeti iz zbirke podatkov o nalezljivih boleznih na današnji dan, so pojasnili za STA. V tabeli je tako obravnavanih 53 smrtnih žrtev.
Podatki NIJZ kažejo, da je porazdelitev umrlih po spolu enakomerna. Med umrlimi je 27 žensk in 26 moških. Umrli so starejši od 45 let, s starostjo pa število smrtnih žrtev narašča. V starostni kategoriji od 75 do 84 let je umrlo 13 oseb, med starejšimi od 85 let pa je 31 smrtnih žrtev.
Radio Slovenija je sicer danes poročal, da je največ smrtnih žrtve v domovih za starejše. Od 56 žrtev naj bi jih v domovih za starejše umrlo 75 odstotkov.
17.50

Zaradi kršitev omejitev gibanja med prazniki 700 opozoril policistov, inšpektoratu so prijavili 887 primerov

Policisti so spoštovanje odloka o omejitvah gibanja in zbiranja zaradi epidemije novega koronavirusa v podaljšanjem prazničnem vikendu preverjali v 11.308 krajih. Prejeli so 363 prijav, sami pa so zaznali 1089 kršitev. Pri tem so izrekli 700 opozoril, zdravstvenemu inšpektoratu pa so odstopili 887 predlogov, so navedli na spletni strani policije.

Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

V Pomurju danes brez okužb, v Ljutomeru rešili problematiko čiščenja doma starejših

V Pomurju danes ni bilo potrjenih novih okužb z novim koronavirusom, s tem da v največjem regijskem žarišču, domu starejših občanov Ljutomer, v ponedeljek niso jemali brisov. So jih pa nekaj odvzeli danes. Rešili so tudi čiščenje doma, v soboškem domu pa so uvedli dodatne zaščitne ukrepe.
Kot so povedali v domu starejših občanov Ljutomer, so skupaj s koordinatorji uspeli zagotoviti dovolj ekip, da delo poteka primerno. Ob pomoči ministrstva so našli tudi čistilni servis, ki je v ponedeljek začel čistiti dom.
17.40

Bolnišnice v času epidemije opravile 43 odstotkov programa, zdravstveni domovi le petino

V Združenju zdravstvenih zavodov opozarjajo, da epidemija koronavirusa izrazito negativno vpliva na načrtovano poslovanje zdravstvenih zavodov. Po njihovih podatkih so bolnišnice v marcu opravile 43 odstotkov programa, zdravstveni domovi pa petino. Bolnišnice naj bi bile zaradi tega v dveh mesecih ob 130 milijonov, domovi ob 51 milijonov evrov.
Bolnišnice in zdravstveni domovi namreč od začetka epidemije ne izvajajo nenujnih storitev.
17.30

Mariborska občina prevzela kitajsko donacijo 77.000 mask

Mariborska civilna zaščita je danes prevzela še drugo pošiljko zaščitnih mask, ki so jih mestu donirala različna kitajska mesta. Potem ko so v začetku prejšnjega tedna 10.000 mask tipa FFP 2 prejeli iz Hanghzouja, je v petek v sklopu večje pošiljke iz Kitajske prispelo še 77.000 različnih mask iz mest Nanjing, Huaian, Nanchang in Chongquing.
Mariborski župan Saša Arsenovič je skupaj s poveljnikom mestne civilne zaščite Alešem Ciringerjem pošiljko, ki so jo danes prepeljali iz državnega logističnega centra uprave za zaščito in reševanje v Ljubljani, simbolično prevzel iz rok kitajskega veleposlanika v Sloveniji Wang Shunqinga.
16.40

V postojnskem hotelu Epic v karanteni 18 oseb, v Hotelu Paka v Velenju ena

V hotelu Epic v Postojni je trenutno v karanteni 18 oseb, prejšnjim 16 sta se v ponedeljek pridružili še dve. Poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk je povedal, da je večina med njimi slovenskih državljanov, štirje pa so tujci. V Hotelu Paka v Velenju je trenutno medtem v izolaciji le še ena oseba.

Sašo Bizjak

Gospodarska združenja z donacijami zbrala več kot 250 računalnikov in tablic za šolarje

Gospodarske organizacije in združenja, ki so se povezali v pobudo Skupaj solidarni, so zbrali več kot 250 računalnikov in tablic. S tem bodo omogočili dostop do interneta tistim otrokom, ki se sicer pouka na daljavo ne bi mogli udeležiti, so danes sporočili iz AmChama Slovenija.
Iniciativo Skupaj solidarni sestavljajo organizacije in združenja, ki tvorijo neformalno navezo Gospodarski krog. V to so povezani Združenje Manager, Gospodarska zbornica Slovenije, SBC - Klub slovenskih podjetnikov, Britansko-slovenska gospodarska zbornica in Ameriška gospodarska zbornica v Sloveniji (AmCham Slovenija).
16.05

Mediana: Zaskrbljenost med prebivalci Slovenije zaradi novega koronavirusa počasi upada

Delež prebivalcev Slovenije, ki so zaradi epidemije novega koronavirusa zelo zaskrbljeni za svoje življenje in življenje svojih bližnjih, se počasi zmanjšuje, je pokazala raziskava agencije Mediana. Med najpogostejšimi težavami je močno poraslo pomanjkanje družbenih stikov z družino in prijatelji. Več kot tretjina jih ima tudi občutek omejenosti.
Kot je sporočila agencija, ki je raven zaskrbljenosti spet izmerila po dveh tednih, je 42 odstotkov vprašanih odgovorilo, da so zaskrbljeni, osem odstotkov pa, da so zelo zaskrbljeni. Pri prejšnjem merjenju med 24. in 25. marcem je bil skupni delež zaskrbljenih ali zelo zaskrbljenih za dobrih deset odstotnih točk večji.
Sedem odstotkov vprašanih sploh ni zaskrbljenih, 18 odstotkov pa jih je odgovorilo, da niso zaskrbljeni.
15.35

Kustečeva še ne more povedati, kdaj se bodo otroci vrnili v vrtce in šole

V Sloveniji še ne moremo dokončno povedati, kdaj se bodo otroci lahko vrnili v vrtce in šole, to je odvisno od ocene zdravstvene varnosti, je poudarila ministrica za izobraževanje Simona Kustec, ki se je danes udeležila videokonferenčnega zasedanja ministrov EU za izobraževanje. Članice unije imajo sicer glede tega zelo različna stališča.
Nekatere članice unije bodo po napovedih šole odpirale v začetku maja, je povedala Kustečeva v telefonskem pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju. Zelo zanimivo se ji pri tem zdi, da so med temi članicami tudi države, kjer novi koronavirus najbolj pustoši, na primer Španija.
15.25

Direktorica doma v Šmarju: Ugotavljamo umiritev stanja glede na preteklo obdobje

V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah, kjer so imeli v četrtek skupno 141 potrjenih okužb z novim koronavirusom, po navedbah direktorice doma Gordane Drimel "ugotavljajo umiritev stanja glede na preteklo obdobje". Čez praznike novih potrjenih okužb med stanovalci niso ugotovili, je bila pa na novo potrjena okužba pri eni zaposleni.

Andrej Petelinšek

Bolnišnice počasi v odpiranje ambulant za nenujne preglede, bolnike kličejo za nove termine

V nekaterih bolnišnicah že opravljanje nekatere nenujne storitve, ambulante se odpirajo postopno. Ponekod delajo čakalne sezname na novo, bolnike pa kličejo, da jih seznanijo z novim terminom pregleda oz. posega, ki jim je odpadel zaradi epidemije koronavirusa. S ponujenimi termini pa niso zadovoljni vsi bolniki, nekateri želijo poznejše.
Na ministrstvu za zdravje so se minuli teden odločili za postopno uvajanje zagotavljanja nenujnih oblik zdravljenja. Ponovna uvedba dejavnosti, kot so ambulantna specialistka in diagnostika, rehabilitacije in druge nenujne oblike zdravljenja, bo po vladnem odloku, ki je v veljavi od sobote, veljala le za bolnike, "ki imajo negativno epidemiološko anamnezo in nimajo prisotnih znakov okužbe dihal in pri katerih bi opustitev ali preložitev zdravstvene storitve vodila v poslabšanje zdravstvenega stanja".
12.16
Vlada razmišlja tudi o sprostitvi nekaterih športnih dejavnosti

Vlada v okviru rahljanja ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa razmišlja tudi o sprostitvi nekaterih športnih dejavnosti, a šele tedaj, ko bodo to dovoljevale razmere, je na novinarski konferenci napovedal uradni govorec vlade Jelko Kacin in dodal, da še ni pričakovati večjih javnih prireditev, tudi športnih. "Pri sproščanju ukrepov razmišljamo tudi o športnih na prostem, ki zagotavljajo varno razdaljo med sodelujočimi. Že v ponedeljek sem navedel, da bi bil lahko to tenis, dodajam lahko badminton, golf, kolesarjenje ...," je nanizal Kacin. Pojasnil je, da morebitnih ukrepov za sproščanje dejavnosti ne navaja, ker bo do njih prišlo v naslednjih dneh ali v naslednjem obdobju, o tem govori, "da bi javnosti pojasnili, kam vodijo razmišljanja vlade". Podrobnosti preberite TUKAJ.

Andrej Naterer
Osebni Arhiv
Miran Lavrič 
Sašo Bizjak
Andrej Petelinšek
Fotografija je simbolična.
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta