(INTERVJU) Miljenko Jergović: "Tega ni niti v znanstveni fantastiki"

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
13.04.2020 17:23

O epidemiji koronavirusa z enim najbolj priljubljenih pisateljev in kolumnistov z območja nekdanje Jugoslavije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Miljenko Jergović
Založba Sanje

S pomočjo sodobne tehnologije smo napravili intervju z enim najbolj priljubljenih piscev z območja nekdanje Jugoslavije, Sarajevčanom, ki živi v Zagrebu, Miljenkom Jergovićem, tudi rednim kolumnistom hrvaškega dnevnika Jutarnji list. Mednarodno prepoznavnost je postmodernističnemu pisatelju prinesla zbirka pripovedi Sarajevski marlboro, ki govori o vsakdanjem življenju v od vojne pretreseni Bosni in Hercegovini. Spomnimo in brali smo nemara tudi - vsaj prevode v slovenščino - Zgodovinsko čitanko, Mamo Leone, Buicka Riviero, Dvorce iz orehovine, Očeta, Ruto Tannenbaum, Zgodovinsko čitanko 2, Levijevo tkalnico svile ...
V eni od nedavnih kolumn v Jutarnjem listu ste želeli temu, kar se nam dogaja s koronavirusom, določiti žanr. Odločili ste se, da je to tretja svetovna vojna. Zakaj? Naj pri tem dodam neobvezno pripombo, da vsaj politiki v Sloveniji to epidemijo v resnici imajo za vojno. Švercajo zaščitno opremo, maske, respiratorje, prav tako kot nekoč orožje. Celo liki so isti kot v devetdesetih. Vi pa ste svojo primerjavo povezali z drugo svetovno vojno in priporočili recept, kako bi v tej vojni lahko zmagali ...
"Dejal sem, da je to tretja svetovna vojna, saj lahko na skupni fronti zmagamo le združeni. Če narodi nastopajo posamič, bodo poraženi. In še nekaj: v taki zamišljeni tretji svetovni vojni sovražnika pravzaprav ni. Virusa, ki je nekaj med živim in neživim svetom, ne moremo jemati kot sovražnika.
Kar zadeva vašo neobvezno pripombo: da, imate prav. Vsi nacionalisti tega sveta, od belega suprematista, populista in filofašista Donalda Trumpa, prek turkmenistanskih, kazahstanskih in madžarskih diktatorjev pa vse do balkanskih vodij od Triglava do Gevgelije, v tej epidemiji vidijo neko svojo vojno. V njej bi radi mahali s svojimi nacionalnimi zastavami in si za prihodnost zagotovili diktatorska pooblastila. A se s tem udinjajo epidemiji in pomagajo covidu-19. Tako podaljšujejo muko svojih državljanov, saj se globalni nevarnosti ne uprejo z globalnimi sredstvi in združeni s sosedi."

​Jasno vsakemu budalu

V tej epidemiji se borimo zoper virus, ki se imenuje novi koronavirus, saj je koronavirusov več. Kot ugotavljava, se vsaka država, tudi članice v Evropski uniji (EU), proti virusu borijo vsaka zase. V EU ne bodo uvedli koronaobveznic, ker jih Nemčija noče. To je tista Nemčija, ki ji je nekoč Evropska unija pomagala, da je kolikor toliko integrirala svoj vzhod. To je tista Nemčija, ki ji je EU pomagala, da so Grki vrnili dolgove njenim bankam. Zakaj zdaj solidarnost tako težko prestopa meje, ki jih formalno niti ni več?
"Kakor tudi po drugi svetovni vojni si bo svet po epidemiji mogel opomoči samo prek oblik enotnosti in združenosti. Torej ali bo EU sprejela združitev vseh njenih dolgov in stroškov, ki so nastali na njenem ozemlju v času epidemije, ali pa EU ne bo. Če pa EU ne bo več, bomo priča nastanku veliko hujših in bolj strašnih političnih sistemov, kakršen je v Ljudski republiki Kitajski. Vse to je zelo preprosto in precej predvidljivo. In jasno vsakemu budalu."
Kot rečeno, je virus nov. Morda se mu zategadelj stroka še ne zna prav postaviti po robu. Vzemiva samo Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO). Maske najprej odsvetuje, nato spet preverja, ali jih le ne bi priporočila. Toda še hujša je videti politika. Donald Trump je WHO očital, da je pod kitajskim vplivom. Pri tem ga je takoj podprl slovenski premier Janez Janša, če je kdo v belem svetu ta drobceni glas podpore iz neke micene dežele sploh slišal. Lahko torej poveste, komu smemo v tej virilni dobi bolj verjeti, politiki ali stroki?
"Tako imenovana stroka, se mi zdi, je nemočna zato, ker se proti covidu-19 bori s srednjeveškimi sredstvi karantene in prerokb, kdaj neki bi lahko epidemija prešla. Zgodilo se je nekaj zelo zanimivega, nekaj, česar še nismo videli v nobenem znanstvenofantastičnem filmu: svet so napadli mongolski konjeniki iz razvitega srednjega veka, oboroženi z najbolj primitivnim orožjem. Toda pokazalo se je, da se jim civilizacija, ki je proizvedla medcelinske rakete, supersonična letala in atomsko orožje, nima s čim upreti. Postmoderna civilizacija se je soočila z izzivi srednjega veka, na katere ne najde odgovorov. Med drugim smo tudi kot človeška bitja postali preobčutljivi, tudi čustveno, to je v smislu življenjskega udobja. Nismo več sposobni, da naval nekega niti ne tako zelo smrtonosnega virusa prestanemo na nogah vsaj tako, kakor so naši dedje prestali špansko gripo. Pa je tako naravno, da se bedakom, kakršen je Trump, prikazujejo Kitajci. In da Janez Janša podpira Trumpa, Aleksandar Vučić pa podpira Kitajce. No, Hrvati bodo dosledno načelno podprli tako Trumpa kot Kitajce, tako Viktorja Orbana kot Janeza Janšo. Sicer ne bodo podprli Vučića, ampak to je že nekaj drugega."

Zasebno proti javnemu

Svet si vendarle zastavlja vprašanje o javnem zdravstvu v nasprotju z zasebnim. Morali bi se zresniti in dojeti, da je skupnost zaščitena le toliko, kolikor so zaščiteni njeni najsiromašnejši člani, kot ste tudi napisali v eni svojih kolumn. Neoliberalni kazino kapitalizem pa je privatiziral skoraj vse in na vse zre skozi računico profita. Tako so Švicarji ostali brez dezinfekcije. Leta 2018 so privatizirali neko zadrugo, ki je v skladišču za državo hranila deset tisoč ton etanola za izdelavo dezinfekcijskih sredstev. Zasebni lastniki so se ga takoj znebili, etanol je izginil kot eter. Nizozemci so lani odvrgli devet milijonov zaščitnih mask iz državnih rezerv, češ da jim je potekel rok trajanja. A v budžetu nakupa novih niso predvideli, ker da se jim to ne izplača. Nam je lahko epidemija v tem smislu šola?
"Zadeva je zelo preprosta: epidemiologija je s stališča kapitalizma proizvodno-medicinska veja, ki se ne izplača. Zato se sodobni epidemiologi ukvarjajo v glavnem - z epidemiologijo debelosti predvsem pri mladih. Tudi virusi se ne izplačajo, niso rentabilni. Nalezljive bolezni so nekaj, kar povezujejo z državami tretjega sveta, in jih ne briga, če od teh bolezni nekje daleč umirajo Afričani, Azijci in drugi Cigani. Problem je nastal šele takrat, ko se je dokaj nedolžen virus, katerega smrtnost je pod enim odstotkom, opogumil in vdrl na bogati Zahod, ki je javno zdravstvo v glavnem že uničil, če ga je sploh kdaj imel. Ali vam ni zanimivo, da se dežele, kakršna so Črna gora, Slovenija, Hrvaška ali Bosna in Hercegovina, pa tudi Srbija ne glede na Vučića, učinkoviteje zoperstavljajo covidu-19 kakor ZDA, Belgija ali Švica? Za vse, kar danes imamo v boju proti epidemiji, se mi, bedniki iz vzhodne Evrope, lahko zahvalimo socializmu."
Države sprejemajo vse strožje ukrepe, da bi preprečile širjenje covida-19. Evo, v Sloveniji vlada zoper voljo parlamenta vztraja, da bo zaradi migrantov na južno mejo, kjer je že žica, poslala vojsko, da zamenja policiste, ki jih baje potrebuje v notranjosti, če kaj takega v Sloveniji sploh obstaja. Premier je nedavno napovedal, da bo sprostil nekatere stroge ukrepe, recimo prepoved potovanj iz občine v občino. V Sloveniji imamo 220 ali koliko majhnih občin. Če greste na sprehod s psom, se vam zlahka primeri, da boste v pol ure prestopili tudi tri občinske meje. Ampak, je še rekel premier, to bo storil le, če bo vladi dopuščeno, da nad okuženimi in tistimi, za katere se sumi, da so okuženi, uvede nadzor prek mobilnih telefonov. V teh ukrepih se skriva marsikaj oziroma veliko več, nekakšna dodana vrednost. Zakaj?
"Če se ne motim, je vaš premier profesor splošne ljudske obrambe, kajne? To je tudi naš župan v Zagrebu. V sistemu splošne ljudske obrambe je bil nadzor posameznika prignan do popolnosti. V njem vsak človek nadzoruje vse okoli sebe in vsi drugi kontrolirajo njega. Mislim, da bodo Janša in njegovi študijski tovariši širom po Jugoslaviji in vzhodni Evropi v času boja proti epidemiji imeli velike uspehe v dobi digitalnega nadzora državljanov. Vendar nisem prepričan, da je bila splošna ljudska obramba usmerjena zoper epidemijo virusa. Njen cilj je bil premagati epidemijo človečanskih svoboščin."

Vojna, daljša od epidemije

To nas navede na misel, da bo morda tretja svetovna vojna trajala dlje od epidemije. Kaj je namen tega?
"Namen je vzpostavitev diktature, ki ima za cilj zaščito narodovega in nacionalnega zdravja. Pri tem pozabljajo na eno pomembno stvar: tudi Hitler in Stalin sta delovala v cilju zaščite narodovega zdravja. Še posebno Hitler. Beseda zdravje je bila temelj nacističnega slovarja."
Menda so se v srednjem veku okuženih bali in jih pomilovali. Danes jih bolj mrzijo. Pa so Kitajci zlobni, ker jedo netopirje, čeprav smo mi na zahodu jedli govedino in razširili bolezen norih krav. Ljudje imajo prav veselje špijonirati za sosedi, denuncirajo tiste, ki tečejo po parku ali se sami sončijo na prazni plaži, oprezajo, če kdo za temnimi stekli sumljivega lokala naroča kavo. Od kod to?
"Menim, da mi o vohunjenju za sosedi vemo vse. Oglejte si še enkrat film Balkanski špijon. Čitajte Edvarda Kocbeka. Čas je, kot da je zrel za vrnitev k temeljem naše kulture in lastnim zasebnim sentimentom, da se vrnemo k tistemu, kar nas je v jugoslovanskem socializmu ogrožalo kot posameznike. To se nam danes vrača ob nekoliko bolj izpopolnjenih sredstvih prisluškovanja in spremljanja."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta