Predstavitev proračunov: Raje nepotrebno previdni kot nespametni

Jelka Zupanič
07.10.2019 18:23

Tako je premier Marjan Šarec pospremil v DZ rekordna proračuna. Finančni minister Andrej Bertoncelj je poslance opozoril, da ne morejo hkrati z zakoni zahtevati večje porabe in vlade opozarjati na fiskalno pravilo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Imamo vse razloge za zadovoljstvo in optimizem, a z nekaj tako treznosti kot tudi opreznosti, meni premier Marjan Šarec.
Robert Balen

"Ne le iskali, tudi našli smo primerno ravnotežje med razvojno in socialno naravnanostjo, ob tem pa sledili prioritetam vlade in to so zdravstvo, znanost, gospodarstvo in obrambno varnostni sistem, " je poslancem premier Marjan Šarec predstavil prva dva proračuna, za 2020 in 2021, ki ju je pripravila njegova vlada. Res sta "rekordna", a ohranjata javnofinančno vzdržnost ter stabilnost in imata tako kot lanski proračun presežek, prihodnje leto 0,9 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Torej 470 milijonov evrov, saj bomo davkoplačevalci v 2020 primaknili v erar 10,820 milijarde evrov ali 4,5 odstotka več letos.

Ni čas za zlovešče scenarije

Vlada hkrati zmanjšuje tudi javni dolg in število zaposlenih še vedno raste, je bil danes zadovoljen Šarec.Tudi gospodarska rast ostaja ugodna. "Vsaj za zdaj. Imamo vse razloge za zadovoljstvo in optimizem, a z nekaj tako treznosti kot tudi opreznosti. Zaradi odvisnosti države od mednarodnega okolja namreč ni nikakršnih jamstev, da bo pri tem tudi ostalo.

"Naše prioritete so razvoj, sociala in izpolnjevanje dogovora o plačah. Smo pa prekomerni porabi rekli odločen ne," je poslance dejal minister za finance Andrej Bertoncelj.
Robert Balen

Za naložbe nekaj čez milijardo evrov

Da kljub dobrim gospodarskim trendom proračun ni bil lahko delo, je trdil finančni minister Andrej Bertoncelj. "Skrbeti za razvojni in socialni proračun ter hkrati slediti strogemu fiskalnemu pravilu je ena najtežjih in najodgovornejših nalog," je rekel. Mislili so tako na jutri kot na blaginjo in stabilnost ter na spoštovanje fiskalnega zakona ter bili hkrati previdni in gospodarni, ker se razmere postopno ohlajajo. "Naše prioritete so razvoj, sociala in izpolnjevanje dogovora o plačah. Smo pa prekomerni porabi odločno rekli ne," je ponovil.

Slovenija najhitreje zmanjšuje javni dolg

Minister Bertoncelj je posebej opisal tudi delo zakladnikov. Ti so v zadnjih petih letih aktivno upravljali javni dolg in pomembno zmanjšali proračunski strošek za obresti. "Od leta 2014 so se stroški zmanjšali za skoraj 300 milijonov evrov in pomenijo 7,3 odstotka državnega proračuna. V prihodnjih letih načrtujemo nadaljnje zmanjševanje obrestnih izdatkov, in sicer 752 milijonov evrov v letu 2020 in 697 milijonov evrov v letu 2021. S tem bo državni proračun prispeval k zmanjševanju dolga sektorja država, ki je za leto 2021 ocenjen na 58,6 odstotka BDP in se bo prvič po letu 2012 vrnil pod maastrichtsko določeno mejo 60 odstotkov BDP. S tem se Slovenija uvršča med redke evropske države, ki hitro oziroma v našem primeru najhitreje zmanjšujejo javni dolg," je dejal Bertoncelj. In poslance takole spomnil še na ustavno določilo o uravnoteženih javnih financah: "Fiskalno pravilo ne sme biti samo skrb finančnega ministra, ampak odgovornost izvršilne in zakonodajne veje oblasti. Na koncu je proračun v pretežni meri ogledalo tega, kar se sprejme v tej dvorani."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta