Povprečno plačo bi dvignili na 2000 evrov, kaj je za to potrebno?

Jelka Zupanič
06.03.2019 19:35

Delodajalci bi poskrbeli za dvig produktivnosti, ki bi omogočil v sedmih letih rast plač, z okrepljenimi vlaganji v raziskave in razvoj in v boljše poklicno izobraževanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Impola

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je sindikatom in predstavnikom delodajalskih organizacij poslala predlog socialnega sporazuma za prenovo plačnega sistema in rast plač v prihodnjih sedmih letih. Prvič naj bi se o njem partnerji pogovorili v ponedeljek. S sporazumom si prizadevajo izpolniti smele cilje slovenskega gospodarstva, je povedala generalna direktorica GZS Sonja Šmuc. To naj bi se leta 2025 pohvalilo s 60 tisoč evrov dodane vrednosti na zaposlenega, s 50 milijardami evrov izvoza in 2000 evrov povprečne bruto plače.
In kakšen plačni sporazum GZS delodajalcem in sindikatom ponuja oziroma kako bi lahko dosegli omenjene cilje, skupaj s 370 evrov višjo povprečno bruto plačo v prihodnjih sedmih letih? V GZS se zavzemajo za preglednejši in enostavnejši plačni sistem, saj je zdajšnji plačni model zastarel, zapleten in nepregleden. Pripravili so vrsto ukrepov in bili pri snovanju prenove plačnega sistema pozorni na to, da po prenovi nihče od zaposlenih ne bi prejemal nižje plače kot pred njo. Enako zaščiteni naj bi se prenove lotili tudi delodajalci, saj se masa plač zaradi prenove plačnega sistema delodajalcem prav tako ne bi zvišala. Sedanja minimalna plača, ki je pogosto višja od izhodiščnih v dejavnostih, bi po prenovi postala najnižja osnovna plača prvega tarifnega razreda. Vsebovala bi tudi vse dodatke. Izjema bi bili le dodatki za praznično, nedeljsko in nočno delo. Ti ne bi bili sestavni del te najnižje osnovne plače.

Sonja Šmuc
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta