Posli z zaščitno opremo: Milijoni se seštevajo, pošiljke prihajajo

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
10.04.2020 19:42

Iz Kitajske je včeraj prispelo 20 ton zaščitne opreme. O poslih v kriznem obdobju smo govorili s pravnico dr. Vesno Kranjc, ki pojasnjuje, da mora naročnik vedeti in dokumentirati, zakaj je stranko pozval k sodelovanju in blago naročil pri njej.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pošiljke zaščitne opreme prihajajo v Slovenijo, kar na družbenih omrežjih dokumentira dobršen del vladne garniture. 
Twitter/Zdravko Počivalšek

"Težko pričakovana zaščitna oprema je prišla v Slovenijo - prva pošiljka od skupnih 20 ton naročene opreme iz Kitajske, ki jo je preko svojega podjetja priskrbel Joc Pečečnik v sodelovanju z gospodarskim in obrambnim ministrstvom. Dobili smo maske FFP2, zaščitne obleke in rokavice," je naznanil zdravstveni minister Tomaž Gantar. Da bodo prazniki bolj mirni, je zapisal premier Janez Janša, gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa povedal, da so tovorna vozila z brniškega letališča pripeljala skupno 1,100.000 zaščitnih mask, 1,995.000 zaščitnih rokavic in 30.000 zaščitnih oblek. To je ena od realiziranih nabav Zavoda za blagovne rezerve, ki je med 16. marcem in 8. aprilom skupaj nanizal 55 naročil za dobavo zaščitne opreme v vrednosti 181 milijonov evrov brez DDV. Počivalšek je že napovedal, da si je zaradi motenih transportnih poti težko obetati realizacijo vseh, so pa doslej dobavitelji izpolnili 15 pogodb v vrednosti 3,17 milijona evrov brez DDV.
Po Toninovi vpletenosti še o Počivalšku
Kmalu je zaokrožila informacija o potencialni vpetosti obrambnega ministra Mateja Tonina v poslu s koroškim Acronom, v katerem je zaposlena ministrova mati. Po poročanju portala MMC pa je z enim od dobavnih podjetij povezan tudi Počivalšek. Po navedbah portala gre za podjetje Konfekcija Marja iz Podčetrtka, lastničin mož Vilijem Plevnik pa je ministrov bratranec, navajajo po pojasnilih gospodarskega ministrstva. Od tam je sicer prišlo tudi zagotovilo, da Počivalšek pri poslu ni posredoval. Se je pa nad njegovim resorjem v preteklem tednu zgrnilo kritik, da nakupov država ne opravlja neposredno s kitajskimi dobavitelji, pač pa preko posrednikov. Počivalškovi so se sprva sklicevali na zakonodajo, ki da to prepoveduje, čemur je najprej ugovarjalo računsko sodišče. Naposled je Počivalšek naznanil, da neposrednih poslov ne želijo sklepati zaradi prevelikega tveganja, saj kitajski ali drugi dobavitelji večinoma zahtevajo 100-odstotni avans. Hkrati so sklenili javno objaviti sklenjene pogodbe zavoda.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta