Poslansko skupino SDS zapustila tudi Eva Irgl in Dejan Kaloh

STA, A.L.
21.10.2024 15:55

Poslanca Eva Irgl in Dejan Kaloh sta v DZ posredovala obvestilo o izstopu iz poslanske skupine SDS po tistem, ko je v petek iz poslanske skupine izstopil tudi Anže Logar. Vsi trije so v preteklih dneh že izstopili iz stranke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

V SDS pravijo, da bi težko sodelovali "z nekom, ki ne drži besede", dodatnih izstopov pa ne pričakujejo.

Irgl za STA ni bila dosegljiva. Kaloh pa je danes v izjavi za medije dejal, da glede na Logarjevo napoved, da bo nova stranka ustanovljena do konca tega leta, s strani Logarja pričakuje povabilo v novo poslansko skupino, ki je za lažje opravljanje poslanskega dela nujna. Meni, da je logično, da najprej na ustanovnem kongresu stranke postane "polnokrvni član", šele nato vstopi v novo poslansko skupino.

Za stranko politične širine, ki jo napoveduje Logar, pa meni, da bo ključni akter na slovenskem političnem parketu, po naslednjih volitvah pa ključna za sestavo nove, učinkovite reformne vlade, "pa če se bo za odtenek zanihalo v levo ali pa desno". "Mislim, da brez Anžeta Logarja naslednje vlade več ne bo," je dejal.

S SDS so se po Kalohovih besedah razšli zelo prijateljsko, s predsednikom stranke Janezom Janšo pa imata zelo korekten odnos, tudi Janša je bil "zelo gentlemanski pri tem razhodu". "Politiki si ne razpiramo dodatnih bregov, ampak jih kvečjemu združujemo," je dejal.

"Zelo težko je sodelovati z nekom, ki besede ne drži"

Eden od razlogov za izstop so bili po Kalohovih besedah tudi odnosi v lokalnem mariborskem odboru stranke, ki so bili po tistem, ko ni bil več njegov predsednik, "pod pasom, skregani z vsakim zdravim razumom". "Kot ponosen človek in kot oseba, ki nikoli v življenju siceršnjem in političnem ni bila predpražnik, sem se pač odločil za ta logičen korak, brez zamer," je dejal.

"Žal nam je, da je to trajalo skoraj leto dni," pa je v izjavi za medije izstop treh poslancev komentiral poslanec SDS Zvonko Černač. Da je Logar na poti ustanavljanja nove stranke in da iz odgovornosti do stranke in do volivcev pričakujejo, da bo odločitev čim prej sprejel, so ga pozvali že na izvršilnem odboru, 5. decembra lani, je spomnil. "Pričakovali smo in tudi v politiki nasploh se pričakuje, da politiki držimo besedo, ker na tem temelji naša verodostojnost in zaupanje," je dejal.

Vsi trije so pred nastopom mandata namreč dali besedo, da bodo do konca mandata delovali v okviru poslanske skupine SDS, v kolikor bodo predčasno izstopili pa bodo vrnili mandat, je dejal. Ta obljuba je prelomljena, s tem pa omajana tudi verodostojnost v tako politiko. "Zelo težko je sodelovati z nekom, ki besede ne drži, tako da bo prihodnost pokazala, ali bo teh prelomljenih besed še kaj, kot jih recimo gledamo pri sedanjem predsedniku vlade," pa je odgovoril na vprašanje, ali bo SDS sodelovala z Logarjevo stranko.

"Politični prostor je pač odprt, vsak na njem, ki meni, da je sposoben kaj dobrega narediti, bo pač te svoje interese poskušal uresničevati na najboljši način," je dejal in dodal, da dodatnih izstopov v SDS ne pričakujejo.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta