Janša po Logarjevem odhodu: Ustanavlja se nova stranka, ki se hoče zajedati v volilno telo SDS

STA, Va
15.10.2024 17:38

Zakaj predsednik SDS vnovič omenja predčasne volitve?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Projekt Virant 2 želi preprečiti zmago "edine sposobne" SDS, pravi Janez Janša   
Robert Balen

Janez Janša pravi, da preseneča čas, v katerem se odvija napoved stranke Anžeta Logarja. "Gospod Logar je tudi takrat, ko je znotraj stranke govoril, da bo šel samostojno pot, napovedal, da bo stranko najavil pol leta pred naslednjimi volitvami," je dejal Janša. Logarjeva napoved ustanovitve stranke do konca leta tako po njegovih besedah pove marsikaj, med drugim, da se očitno pripravljajo predčasne parlamentarne volitve prihodnjo pomlad.

Prvak SDS je sicer tudi v minulih dneh v zapisih na družbenem omrežju X komentiral samostojno politično pot Logarja, ki napoveduje stranko politične širine in v svojih nastopih poudarja sodelovanje. Tako je Janša med drugim izpostavil, da je SDS doslej že trikrat ob sestavljanju vlade vanjo vključila stranke z levega pola. "Tako Desus kot SMC. Ter sklenila Partnerstvo za razvoj s Pahorjevimi Socialnimi demokrati," je spomnil.

"Projekt Virant 2 ni lansiran zaradi sodelovanja"

Po njegovem tako, ko gre za sodelovanje, nikoli ni bila in tudi danes ni problem stranka SDS. "Projekt Virant 2 zato ni lansiran zaradi sodelovanja, ampak iz ravno nasprotnih vzgibov. Zato, da se prepreči zmaga SDS in omogoči vlada izključevanja - brez sodelovanja s SDS. Ker je samo vlada s SDS, z njenim kadrovskim potencialom, znanjem, izkušnjami in operativnimi sposobnostmi, zmožna voditi državo suvereno oziroma izven neposrednega vpliva stricev in globoke države," je prepričan predsednik SDS.

Tudi Janković o Logarju 

Logarjevo samostojno politično pot je danes komentiral tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Kot je ocenil, je bil Logar njegov resni protikandidat na lokalnih volitvah leta 2018, dobro je nastopal tudi na predsedniških volitvah pred dvema letoma. Meni pa, da je poteze potegnil prepozno, če se je odločil, da želi biti pravi konkurent na desnem političnem polu. "Čas bo vse pokazal. Kmalu se bo razjasnilo, ali so pisma (med Logarjem in Janšo, op. a.) preveč ljubezniva ali niso dosti ljubezniva," je Janković komentiral še ugibanja o morebitni usklajenosti Logarja s predsednikom SDS.

Medtem se vrstijo ugibanja, kdo bi se še utegnil pridružiti Logarju v novi stranki. V ponedeljek je iz SDS izstopila tudi Logarjeva politična sopotnica v Platformi sodelovanja, prav tako dolgoletna članica SDS Eva Irgl. Z Logarjem pa se je danes sestal tudi poslanec Dejan Kaloh, ki enako kot Irgl in Logar v začetku leta ni podpisal zaveze o zvestobi stranki do konca mandata. Odločitev o svoji nadaljnji politični poti bo sprejel do konca tedna.

Do konca leta se sicer, kot kaže, obeta več novih političnih strank. Napovedujeta jo tako predsednik državnega sveta Marko Lotrič kot prekaljeni dolgoletni politik Karl Erjavec. Oba s somišljeniki trenutno zbirata podpise za ustanovitev stranke. Erjavec, ki je prepričan, da jim jih bo uspelo zbrati precej hitro, napoveduje ustanovitev stranke v drugi polovici novembra, Lotrič pa do konca tega oziroma v začetku naslednjega leta.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta