Poklukar napovedal spremembe v strategiji cepljenja: Prednost naj bi dobili maturanti. S katerim cepivom bodo cepljeni?

STA, VČ
15.04.2021 07:26
Vlada bo danes obravnavala spremembe strategije cepljenja, to pa pomeni, da bi prednostno cepili tudi maturante, je napovedal minister Janez Poklukar. Do konca junija Slovenija dobi še 750.000 odmerkov Pfizerjevega cepiva
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

S katerim cepivom, bo odločitev stroke, je sinoči v Odmevih na TV Slovenija povedal minister za zdravje Janez Poklukar. S tem vlada želi vsem dijakom omogočiti opravljanje mature, pravi minister.

O zamiku začetka samotestiranja srednješolcev na covid-19 pa je Poklukar pojasnil, da gre za dobaviteljevo zamudo pri dobavi testov. Zaradi kompleksnosti procesa seznanitve vseh v vzgoji in izobraževanju z novostjo, pa tudi, ker so v to vključeni tudi štab civilne zaščite in zdravstveni delavci, po ministrovih besedah ne morejo vseh držati v negotovosti in prav tako ne zagotoviti 100-odstotne izvedbe že ta petek. Verjame pa, da bo to izvedljivo v prihodnjem tednu.

Minister je zadovoljen z dodatnimi dozami Pfizerjevega cepiva, ki jih bo že maja in junija prejela tudi Slovenija. "To pomeni, da bo Slovenija do konca junija od Pfizerja dobila 750.000 odmerkov cepiva. Sem optimist. Ta dosežek je še en dokaz več, kako pomembno je, da EU deluje organizirano, enotno in solidarno," je povedal.

V minulih dneh so v cepilnih centrih po Sloveniji ljudje zavračali cepljenje s cepivom AstraZenece, zaradi česar so odmerki ostajali. Poklukar je izpostavil, da tako evropska kot domača stroka ugotavljata, da ni zadržkov za uporabo tega cepiva. So pa s posvetovalno skupino za cepljenje razpravljali tudi o možnosti, da bi pri tistih osebah, ki so že prejele en odmerek cepiva AstraZenece, drugega zamenjali s cepivom Pfizerja. Pred morebitno odločitvijo čakajo na podatke iz študij v tujini, kjer so se odločili za to.

Glede cepiva Johnson&Johnson, katerega prva pošiljka je že prispela v Slovenijo, pa je Poklukar pojasnil, da bo do končne razjasnitve morebitnih tveganj cepljenja s tem cepivom pošiljka ostala v karantenskem skladišču. Odločitev naj bi bila znana naslednji četrtek.
 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta