Zdravko Počivalšek: V ponedeljek spet odprte terase lokalov, a ne v vseh regijah. Kaj je še sprejela vlada?

M.R.
14.04.2021 20:18
V ponedeljek se v osmih regijah odpirajo terase gostinskih lokalov, je danes zvečer tvitnil minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Še vedno bo v veljavi prepoved prehajanja mej med regijami.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Terase lokalov se bodo lahko odprle tudi v Podravju.
Sašo Bizjak

Terase bodo med 7. in 19. uro lahko odprte v goriški, gorenjski, obalno-kraški, pomurski, posavski, podravski, koroški in zasavski regiji, dodaja. Brez časovne omejitve pa bo omogočen osebni prevzem blaga, hrane ali pijače na prevzemnih mestih.

"Gostinci bodo nekoliko lažje zadihali, spet smo korak bližje življenju, kot smo ga vajeni," je še zapisal na Twitterju. 

V ostalih štirih statističnih regijah (osrednje-slovenska, jugovzhodna, savinjska in primorsko-notranjska) pa vrtovi in terase lokalov ostajajo zaprti. 

Vlada pa je nekoliko pozneje tvitnila, da bodo v omenjenih regijah terase lokalov lahko odprte od 19. do vključno 25. aprila. Dodala je, da bo ob delovanju gostinskih lokalov potrebno upoštevati vsa higienska navodila.

Počivalšek je za Pop TV dejal, da je vlada sledila semaforju, ki ga je vlada sprejela v sodelovanju s stroko. "Število novih okužb nam ne pada, kot bi si želeli," je dejal in napovedal, da bodo ostale štiri regije sledile, ko bodo izpolnjevale pogoje za prehod v oranžno fazo. 

Predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici (OZS) Blaž Cvar pa je za isto komercialno televizijo ocenil, da je to "pozitiven signal, a zgolj prvi korak k revitalizaciji gostinstva in turizma, ki je zares v nezavidljivem položaju". Povedal je, da bo treba tudi zagotoviti, da bodo lokali ostali tudi dlje časa ostali odprti, nato pa da bo treba omogočiti tudi odprtje notranjih prostorov, saj gostilne in restavracije v negotovih vremenskih razmerah še ne bodo mogle streči hrane na terasah. 

V izjemah upoštevani novi cepivi

Vlada je sprejela tudi spremembo odloka, ki določa izjeme za prehajanje med regijami. Tako lahko med regijami prehajajo tudi tisti, ki so pred najmanj 21 dnevi prejeli prvi odmerek ruskega cepiva Sputnik V ali ameriškega cepiva družbe Johnson&Johnson (Jenssen). Ti dve cepivi bosta upoštevani tudi kot izjemi pri vstopu v državo, pri čemer ne bo odrejena karantena. 

Hkrati je vlada z odlokom do 31. decembra podaljšala "veljavnost vozniških dovoljenj voznikov začetnikov, teoretičnega dela vozniškega izpita in vozniških dovoljenj za vožnjo motornih vozil kategorije A2 ali A, za podaljšanje katerih morajo vozniki opraviti program dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov za kategorijo A2 ali A, ki zaradi omejitev in načina izvajanja ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil v Republiki Sloveniji poteče od uveljavitve tega odloka do 16. maja 2021".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta