Pokličejo vas in vam povejo, da so na vašem računu našli bitcoine. Kaj naredite?

Gregor Grosman Gregor Grosman
22.09.2023 13:58

Če prejmete klic lažne tehnične pomoči, strokovnjaki za spletno varnost svetujejo, da pogovor nemudoma prekinete. Prevaranti so lahko zelo vztrajni in vas kličejo več dni zapored iz različnih telefonskih številk.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Klicatelje "tehnične pomoči" je najbolje ignorirati, saj vas po nekaj dneh običajno prenehajo klicati.
Reuters

Klici lažne tehnične pomoči so v svoji osnovi ter predvsem namenu zelo podobni znani prevari lažnih klicev tehnične pomoči Microsofta, le da se goljufi v prvem primeru predstavijo, da kličejo iz podjetja Blockchain. Kot opozarjajo na spletnem portalu  Varninainternetu.si vas goljufi po telefonu pokličejo z obljubami o izplačilu pozabljenih sredstev na neki kriptomenjalnici, običajno pa govorijo v zadovoljivi slovenščini z vzhodnoevropskim naglasom. "Klic lahko pride iz neznane tuje telefonske številke ali pa tudi iz številke slovenskih mobilnih operaterjev, ki pa so običajno potvorjene. Lahko nas pokličejo tudi preko katere od aplikacij Viber ali WhatsApp," pojasnjujejo. Namen prevare je kraja vsega razpoložljivega denarja iz vašega bančnega računa. Zato previdno. 

Tako gre prevara

Goljufi se predstavljajo, da kličejo v imenu podjetja Blockchain, ki je legitimno podjetje na področju kripto financ. Najprej navedejo nekaj naših podatkov kot so vaše ime, priimek in elektronski naslov, ki so jih verjetno pridobili v kakšni ukradeni bazi podatkov. S tem poskušajo ustvariti občutek legitimnosti. Nato vam povedo, da so našli kripto račun v vašem imenu, ki je bil registriran pred več leti in že dlje časa ni bil uporabljen. Na računu naj bi bilo nekaj sredstev, ki so se v tem času znatno oplemenitila. V naslednjem koraku pa vam ponudijo možnost, da omenjeno bogastvo prenesejo na naš bančni račun oziroma virtualno valuto pretvorijo v resničen denar. 

Bodite pozorni, ko bodo od vas zahtevali, da na svoj računalnik ali mobilni telefon namestite programe kot sta TeamViewer ali AnyDesk. Tega nikar ne storite. Gre za aplikacije, ki nepridipravom omogočijo oddaljeni dostop ter posledično tudi popolni nadzor nad računalnikom in telefonom. Kot razlagajo Varninainternetu vam bodo na računalniku prikazali lažno spletno stran, ki naj bi prikazovala sredstva na vašem kripto računu, nato pa bodo z vašimi podatki in v vašem imenu ustvarili uporabniški račun na eni od legitimnih kriptomenjalnic kot so Binance, Coinbase ali KuCoin). Tja naj bi nakazali vaša pozabljena sredstva. Ker pa naj bi za prenos potrebovali podatke vaše kreditne kartice, zahtevajo tudi te oziroma v večini primerov želijo tudi popoln dostop do vaše spletne banke.

Ko dobijo, kar potrebujejo, zakrijejo zaslon

Kakor hitro jim boste posredovali podatke o kreditni kartici ali omogočili dostop do spletne banke na računalniku in bodo imeli dostop do vseh aplikacij na telefonu, bodo napadalci zakrili zaslon računalnika in telefona, da žrtev ne more videti, kaj se dogaja. Ves razpoložljivi denar iz vašega bančnega računa bodo prenakazali na kriptomenjalnico, od tam pa na druge račune in tako zelo hitro zbrisali sledi za ukradenim denarjem.

Varni na internetu so zbrali nasvet, kako prepoznate poskus prevare. Pozorni bodite, če se klicatelj predstavi kot predstavnik podjetja iz področja kriptofinanc, če navaja, da ste pozabili na odprt račun, ki naj bi vseboval denar, vam obljubljajo pomoč na način, da na računalnik ali telefon namestite kakšno aplikacijo ali če od vas zahtevajo sken osebnega dokumenta. Na ta način vam namreč lahko zlorabijo identiteto. Strokovnjaki za spletno varnost navajajo, da od vas noben legitimen predstavnik kateregakoli podjetja ne bo nikoli zahteval dostop do vaše spletne banke ali podatkov kreditne kartice.

Prevaro prijavite policiji

V primeru, da ste bili žrtev, prevaro čim prej prijavite policiji. Če ste prevarantom slučajno dovolili dostop do vaše spletne banke ali jim posredovali številko kreditne kartice, takoj stopite v kontakt z vašo banko. V kolikor ste goljufom dovolili dostop do računalnika, pobrišite vse aplikacije za oddaljeni dostop. 

Če so vas prepričali, da ste na kriptomenjalnici opravili osebno identifikacijo, nemudoma kontaktirajte to kriptomenjalnico, da vam zaprejo račun in ga goljufi ne bodo mogli zlorabljati za pranje denarja in izvajanje drugih kriminalnih dejanj.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta