Pogovor o davčni reformi: Skrbi jih izločitev dodatkov iz minimalca

Jelka Zupanič
07.05.2019 19:05

Ne le gospodarstvo, tudi premier Šarec in minister Počivalšek opozorila na nujnost med socialnimi partnerji usklajene rešitve, s katero bi januarja 2020 v podjetjih ublažili finančne posledice izločitve dodatkov iz minimalne plače.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Tako predsednik vlade Marjan Šarec kot gospodarski minister Zdravko Počivalšek sta po seji sveta za konkurenčno in stabilno poslovno okolje novinarjem poročala o tvornem pogovoru o davčni reformi. "Predstavniki gospodarstva so povedali, kakšne ukrepe še pričakujejo ..., za kakšne ukrepe smo bili tudi pohvaljeni," je dejal Šarec. Počivalšek pa je verjel, da bo šel v osnovi naprej v proceduro tak predlog reforme, kot ga je vlada ponudila, in bil vesel, ker se bo z razbremenitvijo srednjega sloja pogovor o minimalni plači premaknil na pogovor o plačah.
Oba sta priznala, da je gospodarstvo sito birokratskih ovir, obrtniki denimo tehtanja embalaže. "In tudi pri minimalni plači bo treba razmisliti o določeni spremembi, saj zna biti izločitev dodatkov precej problematična," je menil Šarec. Počivalšek ni želel ugibati, ali bodo še pred januarjem 2020 v ministrstvu za delo pripravili novelo zakona o minimalni plači. Tudi lastnega mnenja o tem, kako bi se problematike lotili, ni povedal. In podatkov, koliko več denarja bi podjetja potrebovala, ko bodo morala k osnovni minimalni plači prišteti tudi denar za dodatek za minulo delo, nagrajevanje in druge, ni imel. Pripravila jih je GZS, izmenjali si jih bodo in zanje zaprosili tudi Furs.
Da bi budili gospodarsko rast, so že razbremenili davkov in prispevkov regres do povprečne bruto plače, je spomnil Šarec. Tudi davčno prestrukturiranje teče in še naprej bodo skrbeli za uravnotežene finance. "Naš proračun je izravnan in ima celo nekaj presežka, zato te zgodbe s kršenjem fiskalnega pravila seveda ne držijo. Tudi triletni finančni načrt ostaja v teh okvirih, tako da nas gospodarska rast trenutno ne skrbi. Želimo si, da ostane na čim višji ravni, seveda pa smo pripravljeni tudi na to, da se lahko zmanjša," je dodal Šarec. Za davčno reformo, še zlasti del, ki prinaša dvig davka na dobiček in obvezno plačilo minimalnega dobička, je zatrdil, "to bo narejeno", po proceduri bo šlo v državni zbor. "Ta davek na dobiček, o katerem je bilo mnogo polemik, je seveda pri nas še vedno precej nižji kot v tujini. Vemo, da ima Avstrija 27-odstotno obdavčitev kapitalskih dobičkov, Nemčija 30-odstotno, in vemo tudi, da smo mi kar na nizki ravni, tako da ni tako pereče, kot so nekateri želeli prikazovati," je pojasnil Šarec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta